Stranke Pokret slobodnih gradjana (PSG) i Zajedno i pokret Ne davimo Beograd su u odvojenim saopštenjima zatražili i političku i moralnu odgovornost Šapića, te ocenili da nije dostojan funkcije koju sada obavlja.

Narodni poslanik “Moramo Zajedno”, Đorđe Miketić, pozvao je Javno tužilaštvo da reaguje jer Šapić “nije samo prekršio zakon zato što kupovinu vile nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, već se postavlja pitanje odakle novac Šapiću za kupovinu “milionske vile”.

On je izneo i niz sumnji u Šapićevo poslovanje – od podele vaučera mladima, do najave nabavke besplatnih udžbenika od odabranog izdavača.

“Iako je protivzakonito legalizovao svoju kuću na Novom Beogradu, Šapić nije smenjen u Skupštini Beograda, jer ga je SNS zaštitio. Međutim, to ne sme da radi i republičko javno tužilatvo hitno mora da uputi tužioce i inspektore u Šapićev kabinet”, naveo je Miketić.

PSG zahteva od Agencije za sprečavanje korupcije da hitno pokrene postupak protiv gradonačelnika Beograda zbog novootkrivenog slučaja neprijavljivanja vlasništva nad vilom u Italiji.

“Kada ste 15 godina funkcioner poput Šapića, kada provedete skoro tri mandata kao predsednik Opštine Novi Beograd, kada ste imali prilku da ranije budete na funkciji zamenika gradonačelnika, a poslednjih više od pola godine kao Gradonačlenik Beograda, onda za neprijavljivanje imovine nemate nikakvog opravdanja”, rekao je odbornik PSG u Skupštini grada Beograda Vladimir Pajić.

Po rečima Pajića, to što je Šapić izbegao da prijavi vilu u blizini Trsta u vrednosti od 800.000 evra predstavlja kršenje zakona i traži punu moralnu, krivičnu i političku odgovornost.

I iz Ne davimo Beograd smatraju da nadležni moraju da pokrenu postupke protiv gradonačelnika Beograda.

Gradski odbornik Dobrica Veselinović je u saopštenju naveo da saznanja istraživačkih novinara “ponovo potvrđuju da je Šapić nedostojan funkcije gradonačelnika Beograda”.

“Za mene je stvar jednostavna: Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika Beograda, a nadležni organi hitno moraju da pokrenu postupke protiv njega i oštro sankcionišu ovakvo ponašanje”, naveo je on.

Kazao je i da je to “samo jedna u nizu afera” Šapića i, kako je ocenio, ” pokazatelj da je Beogradu potrebna suštinska promena kako bi postao zelen, održiv i solidaran grad”.

Saznanja o vili u Trstu koja nije prijavljena agenciji objavili su u novom broju nedeljnika Vreme novinari Vremena i BIRN-a.