„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo, ali reči nisu dovoljne. Jednakost se može postići jedino aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, naveo je Lakroa.

Naveo je da LGBTI osobe „i dalje često osećaju da moraju nešto da kriju“ i dodao da su „događaji ponosa vitalni izvor snage i solidarnosti“ i da „daju ključnu vidljivost borbi za LGBTI ravnopravnost“.

„Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno ukazao, i kao što je PSSE ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, a zabrana jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati“, naveo je Lakroa.

On je ocenio da je Srbija „napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda“.

„Gostovanje Evroprajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji. Evropa gleda. Nemojte krenuti pogrešnim putem“, naveo je Lakroa.