On je jedan od 75 stranaca koji su današnjim Putinovim potpisom dobili državljanstvo Rusije, a dekret o tome objavljen je na sajtu ruske vlade.

Snouden, koji današnju Putinovu odluku nije komentarisao, obelodanio je pre devet godina poverljiva dokumenta o tajnom programu nadzora nad američkim građanima i pobegao u Rusiju.

Njemu je 2020. godine odobren stalni boravak u toj zemlji, i tada je obznanio da će aplicirati za rusko državljanstvo – bez odricanja od američkog državljanstva.

Advokat bivšeg radnika NSA Anatolij Kučerena rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da će Snoudenova supruga Lindzi Mils (Lindsay Mills), Amerikanka koja živi sa njim u Rusiji, takođe zatražiti rusko državljanstvo. Par je u decembru 2020. godine dobio dete.

Snouden u Rusiji živi povučeno i tek povremeno kritikuje politiku ruske vlade na društvenim mrežama, a pre tri godine je izjavio da je voljan da se vrati u SAD ako mu fer suđenje bude zagarantovano.

Putinov dekret je objavljen dok Rusija mobiliše rezerviste radi učešća u ratu koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

U Rusiji se gotovo svaki čovek do 65 godina starosti smatra rezervistom, a zvaničnici u Moskvi su danas saopštili da se i muškarci sa dvojnim državljanstvom smatraju podobnim za mobilizaciju.

Snouden, međutim, nikada nije služio u oružanim snagama Rusije, pa prema tome ne može biti mobilisan, rekao je njegov advokat Kučerena novinskoj agenciji Interfaks.

Ključnim kriterijumom za mobilisanje smatraju se prethodno ratno iskustvo ili vojna služba.