Očekuje se da će Putin, koji je na vlasti više od dve decenije i ruski vođa sa najdužim stažem od Josifa Staljina, uskoro objaviti da namerava da se kandiduje za još jedan predsednički mandat na izborima marta iduće godine, navodi agencija AP.

“Branimo bezbednost i blagostanje našeg naroda, najviše, istorijsko pravo da budemo Rusija – snažna, nezavisna sila, zemlja civilizacije”, rekao je Putin optužujući SAD i njihove saveznike da pokušavaju da “rasparčaju i opljačkaju” Rusiju.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su rusko delovanje protiv Ukrajine kao ničim izazvan čin agresije, navodi AP.

“Mi se sada borimo za slobodu ne samo Rusije, već celog sveta” rekao je Putin u govoru učesnicima sastanka koji je organizovala Ruska pravoslavna crkva.  

On je osudio kako je nazvao zapadnu “rusofobiju” tvrdeći da se ruski diverzitet, jedinstvo kultura, tradicija, jezici i etničke grupe jednostavno ne uklapaju u logiku “zapadnih rasista i kolonijalista u njihovu svirepu šemu potpune depersonalizacije, nejedinstva, gušenja i eksploatacije”.

“Ako ne mogu to da urade silom oni će pokušati da zaseju razdor”, rekao je Putin i obećao da će blokirati “svako spoljno mešanje, provokacije sa ciljem izazivanja međuetničkih ili međuverskih sukoba” kao agresivnog delovanja protiv Rusije kao pkušaj da se još jednom podstakne terorizam i ekstremizam u Rusiji kao sredstvo da se protiv nje bori.

AP podseća da su ruske vlasti pojačale svoje suzbijanje neistomišljenika od početka rata u Ukrajini, da hapse i zatvaraju demonstrante i aktiviste i ućutkuju nezavisne medije.

Putin je rekao da je globalni poredak kome dominiraju SAD postao sve urušeniji i proglasio da Rusija sada predvodi stvaranje ravnopravnijeg svetskog  poretka.

“I hoću da naglasim da bez suverene, snažne Rusije nije moguć trajni stabilan svetski poredak, rekao je on.