Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas Putinu da će fregata “Admiral Gorškov” patrolirati Atlantskim i Indijskim okeanom i Sredozemnim morem, ne iznoseći više detalja.

Šojgu je rekao da će se posada broda “Admiral Gorškov” usredsrediti na “suprotstavljanje pretnjama Rusiji, održavanje regionalnog mira i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama”.

Rusija tvrdi da raketa “Cirkon” može da izbegne svaki zapadni sistem protivvazduhoplovne odbrane, leteći brzinom od 11.265 kilometara na čas.

Fregata “Admiral Gorškov” je prvi brod u novoj seriji fregata dizajniranih da zamene stare sovjetske razarače kao ključna udarna komponenta ruske mornarice. Brod je dugačak 130 metara, posadu čini 200 osoba, a naoružan je brojnim projektilima.

Neki vojni stručnjaci navode da jedan ratni brod, naoružan hipersoničnom raketom, ne može da se poredi sa ogromnim pomorskim snagama SAD i njihovih saveznika, ali drugi primećuju da bi eventualno dovođenje fregate blizu američkih obala moglo da bude deo Putinove strategije za podizanje uloga u ukrajinskom sukobu.

Poslednjih godina, raketa “Cirkon” je prošla niz testova koje je ruska vojska proglasila uspešnim, a zvanično je ušla u upotrebu prošle jeseni.

Raketu “Cirkon”, jednu od nekoliko hipersoničnih koje je Rusija razvila, Putin hvali kao moćno oružje, sposobno da probije svaku protivraketnu odbranu, leteći brzinom devet puta većom od brzine zvuka, uz domet veći od 1.000 kilometara.