„Vladimir Putin je pozvao strane da spreče novu eskalaciju i da preduzmu mere da srede situaciju što je pre moguće i to isključivo mirnim i političko-diplomatskim putem“, rekao je Putin prema saopštenju Kremlja.

Putin je razgovarao sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovim i Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, zemljama gde Moskva istorijski igra ulogu arbitra. 

Kirgizija i Tadžikistan su se juče uzajamno optuživale za nova kršenja primirja koje je u petak uveče stupilo na snagu posle oružanih sukoba na više tački na njihovoj granici. Borbe su izbile u četvrtak duž granice kada su kirgiske i tadžikistanske snage razmenile vatru posle graničnog spora.

Kirgizija je saopštila danas da je 36 njenih gradjana poginulo ove nedelje u pograničnim sukobima sa Tadžikistanom, čime je za 12 povećala prethodni bilans od 24 u regionu Batken, na jugoistoku Kirgizije na granici s Tadžikistanom.  

Danas izgleda da se situacija stabilizovala. 

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije saopštio je danas da je u 14.00 po lokalnom vremenu situacija na granici mirna sa tendencijom ka stabilizaciji. 

„Na liniji fronta nije bilo nikakvog pokušaja eskalacije ili pucanja. Strane se drže dogovora o prekidu vatre i povlačenju trupa, rad na tome se nastavlja, naveo je taj izvor. 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče je pozvao zvaničnike dve zemlje telefonom i založio se za dijalog koji bi vodio do trajnog primirja.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.