Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da pregovara o potencijalnoj razmeni zatvorenika u kojoj bi bio oslobođen novinar Vol Strit Džornala Ivan Gerškovič, koji je zatvoren u martu prošle godine pod optužbama o špijunaži koje novinar negira.

Putin je nagovestio da Moskva hoće oslobađanje svog agenta zatvorenog u Nemačkoj.

Najava Karlsona da će održati intervju izazvala je veliki broj negativnih reakcija u SAD. Američka novinarka i istoričarka En Apelbaum je napisala na društvenoj mreži Iks da je “Karlsonov intervju drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su mnogi strani novinari tražili da intrervjuišu Putina a da je Karlson dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija. “Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija”, rekao je Peskov.

Veći deo intervjua je bio usmeren na Ukrajinu gde Rusija vodi rat gotovo dve godine.

Putin je ponovio tvrdnje da je njegova invazija na Ukrajinu bila potrebna da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini i spreči tu zemlju da predstavlja pretnju za Rusiju pridruživanjem NATO-

Putin je ukazao na odbijanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razgovara sa Kremljom i rekao da je na Vašingtonu da prekine da snabdeva Ukrajinu oružjem i da ubedi Kijev, koji je nazvao američkim “satelitom”, da sedne za sto i pregovara.

“Nikad nismo odbili pregovore. Treba da kažete sadašnjem ukrajinskom rukovodstvu da prekine i dođe za pregovarački sto.

Putin je upozorio da Zapad nikad neće uspeti da nanese strateški poraz Rusiji u Ukrajini i odbacio navode da Rusija ima planove da napadne Poljsku ili druge NATO zemlje.

To je bio prvi Putinov intervju sa nekim iz zapadnih medija od početka invazije Ukrajine pre dve godine.

Putin je jako ograničio kontakte sa stranim medijma od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ruske vlasti suzbijaju nezavisne medije i naterali su neke medijske kuće da se zatvore, blokirale druge i tražili od više stranih novinara da napuste zemlju, piše AP.

Dvoje novinara koji rade za američke medijske kuće – novinar Vol strit džurnala Gerškovič i novinarka Radio sobodne Evrope/Radio Liberti Alsu Kurmaševa su u zatvoru.

Upitan da li će Rusija osloboditi Gerškoviča, Putin je rekao da je Moskva otvorena za pregovore ali je ponovio da je novinar optužen za špijunažu što je Gerškovič negirao.

“Uhvaćen je na delu kada je tajno dobijao poverljive informacije”, rekao je Putin o Gerškoviču i dodao da to ne isključuje mogućnost da bi on mogao da se vrati kući.

“Nema tabua za rešavanje tog pitanja. Spremni smo da ga rešimo ali ima nekih uslova o kojima se razgovara između specijalnih službi. Verujem da dogovor može da bude postignut”, rekao je Putin.

On je ukazao da je čovek zatvoren u zemlji saveznici Americi zbog “likvidacije bandita” koji je ubijao ruske vojnike tokom borbi na Kavkazu. “On je stavio naše zarobljene vojnike na put i zatim ih pregazo kolima. Bio je jedan patriota koji je ga je likvidirao u jednim od evropskim glavnim gradovima”, rekao je Putin.

Nije pominjao imena, ali kako piše AP, izgleda da govori o Vadimu Krasikovu, Rusu koji izdržava doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj. On je osuđen 2019. zbog ubistva, u sred dana, Zelimhana Hangošvilija, 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog porekla.

Nemačke sudije koje su osudile Krasikova navele su da je delovao po naređenju ruskih saveznih vlasti, koje su mu dale lažni identitet, lažni pasoš i resurse da izvrši napad.

Vol strit džurnal je u saopštenju naveo da je Gerškovič “novinar i da novinarstvo nije zločin”.

“Ohrabreni smo da vidimo rusku želju da postigne dogovor koji će dovest Evana kući i nadamo se da će to dovesti do njegovog brzog oslobađanja i vratiitit ga njegovoj porodici i našoj redakciji”, preneo je Vol strit džornal izjavu njegove porodice.