U poruci na Tviter nalogu Rade Trajković, za koju se navodi da je napisala njena ćerka, navedeno je da je ona prebačena u Prokuplje “jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano”, a pregled pokazuje “rane znake upale pluća”.

Trajković je ranije danas izjavila da više od 20 sati čeka na prelazu Merdare jer joj srpska policija ne dopušta da predje taj administrativni prelaz.

“Ovde sam sa sinom i vozačem. Nemamo ni najosnovnije uslove, vode, mogućnost održavanja higijene, hladno je i malo pre moji iz Niša doneli su i insulin, koji već dva dana nisam uzimala”, kazala je Trajković za agenciju Beta.

Ona tvrdi da su joj na Merdaru “bez objašnjenja, protivustavno i protivzakoniti oduzeta dokumenta i onemogućeno da udje u Srbiju”.

Trajković je i u četvrtak policija Srbije nekoliko sati zadržala na prelazu Merdare, kada je ulazila na Kosovo.

Ona je pre nekoliko dana upozorila, putem Tvitera, da su pretnje do sada njoj upućivane zbog izjava i političkog angažovanja na Kosovu, a počele su da stižu i njenoj deci, i optužila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je odgovoran za njihovu bezbednost.

Trajković je u četvrtak, posle četiri sata zadržavanja na Merdaru, dozvoljeno da udje predje administrativni prelaz kako bi se sastala sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džefrijem Hovenijeom.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova je saopštilo da je sa situacijom u kojoj je Rada Trajković upoznalo evropske zvaničnike i zemlje velike petorke i tražilo njihovu intervenciju.