“Ovde sam sa sinom i vozačem. Nemamo ni najosnovnije uslove, vode, mogućnost održavanja higijene, da joj je hladno i da su malo pre moji iz Niša doneli i insulin, koji već dva dana nisam uzimala”, kazala je Trajković za agenciju Beta.

Ona tvrdi da su joj na Merdaru “bez objašnjenja, protivustavno i protivzakoniti oduzeta dokumenta i onemogućeno da udje u Srbiju”.

Trajković je i u četvrtak poolicija Srbije nekoliko sati zadržala na prelazu Merdare, kada je ulazila na Kosovo.

Ona je pre nekoliko dana upozorila, putem Tvitera, da su osim pretnji koje su do sada njoj upućivane zbog izjava i političkog angažovanja na Kosovu, pretnje počele da stižu i njenoj deci, i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je odgovoran za njihovu bezbednost.

Trajković je u četvrtak, posle četiri sata zadržavanja na Merdaru, dozvoljeno da udje predje administrativni prelaz kako bi se sastala sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džefrijem Hovenijeom.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova je saopštilo da je sa situacijom u kojoj je Rada Trajković upoznala evropske zvaničnike i zemlje velike petorke i tražila njihovi intervenciju.