Bej Fang, predsednik RFA, u saopštenju je naveo da taj radio više neće imati stalno zaposleno osoblje u Hong Kongu, ali će i dalje zvanično registrovan medij.

“Postupanja hongkonških vlasti, uključujući označavanje RFA kao ‘strane sile’, nameće ozbiljna pitanja u pogledu naše mogućnosti da bezbedno radimo od stupanja na snagu Zakon o državnoj bezbednosti” – rekao je Fang.

Hong Kong, nekada bastion medijskih sloboda u Aziji, već se drastično promenio otkako je posle velikih antidržavnih protesta u Hong Kongu 2019. godine Peking sličan zakon doneo 2020. godine, kada su dva tamošnja medija, poznata po kritičkom izveštavanju o postupanju vlasti Kine, prinuđena da prestanu da rade pošto im je uprava pohapšena.

Najnovijim zakonom, donetim prošle sedmice po ubrzanoj proceduri, ovlašćenja države da suzbija kritiku su dalje proširena. Na njegovoj meti su špijunaža, odavanje državnih tajni i “saradnja sa stranim silama” radi činjenja ilegalnih akata i ko se ogluši može biti osuđen i na doživotnu zatvorsku kaznu.

Taj zakon je veoma zabrinuo novinare jer njegove odredbe pogađaju njihov rad.

RFA se u januaru našao na udaru vlasti jer je preneo “netačne izjave” jednog aktiviste Teda Huija koji je navodno “blatio” policiju. Za Huijem, bivšim poslanikom u Hong Kongu, raspisana je poternica.

Hong Kong je na 140 mestu među 180 zemalja i teritorija po indeksu slobode medija organizacije Reporteri bez granica.