Oni su se u 12 sati okupili ispred fabričke kapije i krenuli prema centru tog grada sa namerom da blokiraju saobraćaj i traže da bez posredstva sindikata razgovaraju sa predstavnicima države i menadžmenta. Njima se pridružio i manji broj gradjana, usput viču „Vučiću lopove“, a policija nadgleda kretanje kolone.

Potpredsednik sindikata „Nezavisnost“ Igor Andjić rekao je agenciji Beta da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji Fijat da fabrika mora da opstane, a ako ne može, da je napusti, a država da potraži investitore iz Kine ili Nemačke.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Saša Djordjević rekao je da će taj sindikat pre svega insistirati da od poslovodstva fabrike dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu da otputuju na rad u inostranstvo u jednu od četiri Fijatove fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji.

Ti predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu sangu u Kragujevcu.

Kompanija „Fijat Krajsler automobili Srbija“, koja od nedavno posluje u sastavu kompanije Stelantis najavila je proizvodnju elektičnog vozila zbog čega planira „zamrzavanje“ proizvodnje do 2024. godine, a radnicima je juče ponudila posao u jednoj od četiri fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj i Italiji ili otpremnine. Zarade i finansijski bonusi su različiti, zavisno od zemlje u kojoj se nalazi fabrika.