Izraelski javni serivis Kan je objavio da je po početnim procenama iz Libana na sever Izraela ispaljeno 30 raketa, a pet je palo na izraelsku teritoriju. Ostale su presretnute. To je najveći napad na sever Izraela od rata 2006. godine.

Odgovornost za raketiranje niko nije odmah preuzeo.

Ispaljivanju raketa prethodilo upozorenje libanskog proiranskog Hezbolaha da će podržati “sve mere” palestinskih organizacija protiv Izraela posle sukoba vernika s izraelskom policijom u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu.

Raketni napad dogodio se u vreme pojačane napetosti posle raketiranja juga Izraela iz pojasa Gaze, sukoba u džamiji Al-Aksa u noći između srede i četvrtka i ponovo kasno sinoć i obaranja drona za koji se sumnja da je iranski, a doletio je iz pravca Sirije početkom ove nedelje.

Sirene za protivraketnu uzbunu oglasile su se u naseljima Becet i Šlomi u području Zapadne Galileje, blizu granice sa Libanom. Ubrzo potom sirene su se čule i u drugim naseljima u tom području, a na internetu je objavljen snimak traga dima raketnih presretača koje je ispalila “Gvozdena kupola”.

Jedna osoba je zadobila lakše povrede od šrapnela.

Izraelski mediji navode da postoji mogućnost da su rakete iz Libana ispalile palestinske organizacije čije je sedište u toj zemlji, ali je malo verovatno da bi one to uradile bez prećutnog odobrenja Hezbolaha koji kontroliše južni Liban.

“Hezbolah oštro osuđuje napad izraelskih okupacionih snaga na džamiju Al-Aksu i napade na vernike”, saopštio je Hezbolah.

Ta šiitska organizacija je proklamovala punu solidarnost sa palestinskim narodom i grupama otpora i obećala da će podržati sve mere za zaštitu vernika i sprečavanja nastavka neprijateljskih napada.

Bojazan od eskalacije nasilja je porasla posle sukoba izraelske policije sa Palestincima u džamiji Al-Aksa, trećoj po značaju u islamu.

Taj sukob izazvao je raketiranje juga Izraela iz Gaze i izraelske udare iz vazduha na ciljeve Hamasa, islamske ekstremističke organizacije, vladajuće na toj teritoriji.

Slični sukobi pre dve godine prerasli su u jedanaestodnevni rat između izraela i Hamasa.

Najnovija upozorenja Hezbolaha ukazuju da je moguć čak i širi konflikt.

Hezbolah ima bliske veze sa Hamasom i palestinskim Islamskim džihadom, čije je sedište takođe u pojasu Gaze.

U leto 2006. godine Izrael i Hezbolah su ratovali mesec dana. U ratu poginulo je oko 160 Izraelaca i gotovo 1.200 ljudi u Libanu, podseća Frans pres.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu će držati sastanak vojnim i bezbednosnim zvaničnicima radi procene situacije, najavio je njegov kabinet.