Prema njenim rečima, Vlada Srbije je donela „političku odluku da životima gradjana plaća svoj opstanak na vlasti“.

Kako je objasnila, iz tog razloga su DS, Skupština slobodne Srbije i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić podneli krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog „sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv zdravlja ljudi, kao i zloupotreba službenog položaja“.

„Sve su ovo krivična dela koja mi stavljamo na dušu i na teret ovih dvoje ljudi“, rekla je Rakić.

Ona je ocenila kao apsurdno to što nakon 22 časa, konobari i mušterije u kafićima moraju da budu vakcinisani, dok u isto vreme postoje lekari i medicinsko osoblje koji nisu vakcinisani.

„Ova država traži da konobari i mušterije budu vakcinisani, a u bolnicama lekari i medicinsko osoblje koje nas leči nemaju obavezu da u istom tom periodu, do 22 časa, pa u sledeća tri sata, bude vakcinisano“, kazala je Rakić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je da premijerka „nije kompetentna“ da odlučuje o epidemijskim merama, što, prema njegovim rečima, vrlo jasno piše u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da bi, po trenutnoj situaciji, morao da reaguje ministar zdravlja.

„To što ovog trenutka, čak i struka u Kriznom štabu, koja znamo koliko se brukala sve ovo vreme, traži mnogo drastičnije mere nego što postoje, ako uopšte postoje, to dovoljno govori koliko je ova vlast drska i bezobrazna“, istakao je Panić.

On je istakao da je zdravstveni sistem toliko opterećen da zbog kovida „umiru i nekovid pacijenti“.

„Jedno jedino pitanje za sudiju. Da li je to što je premijerka odbila da uvede mere dovelo do toga da preopterećenje zdravstvenog sistema bude takvo da se desi da imamo jedan smrtni slučaj“, kazao je Panić.

Naglasio je da će se potruditi da ta prijava stigne do svih evropskih poslanika, jer je ubedjen da institucije neće reagovati na nju.

„Nijedan političar ne sme da se pita. Oni treba da sede negde iza i da puste ministra da na osnovu preporuke republičke stručne komisije za zarazne bolesti i podataka Instituta za javno zdravlje Batut, ali kompletnih podataka, donesu ono što su mere. Neka u ovom trenutku samo ispoštuju predlog struke iz Kriznog štaba. Bićemo zadovoljni“, rekao je Panić.

Prema njegovim rečima, u crvenoj zoni u kovid bolnicama ima pacijenata koji na respiratorima provedu po 40 do 50 dana, i naglasio da „nikoga neće skidati sa respiratora“, kao i da zbog tog preopterećenja „umiru pacijenti koji nemaju prilike da se leče“.

„Mi radimo sa respiratorima koji su uvezeni iz Kine, za koje ne znamo poreklo, za koje ne znamo ko ih održava, nemaju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi“, istakao je Panić.

  //