Vesna Rakić Vodinelić je za nedeljnik NIN ocenila da kada bi u Srbiji bilo funkcionalnog tužilaštva, neki tužilac bi se „zamislio“ nad izjavom gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da neće otvoriti Europrajd ali da će sigurno otvoriti manifestaciju „Dan porodice“.

„Niko se nije zamislio ni tada, a ni mesec dana kasnije kada je upriličena litija protiv Europrajda, na kojoj je episkop banatski Nikanor, uz duboki žal što ne poseduje oružje, uradio ono što je nenaoružan mogao – bacio anatemu na učesnike (Europrajda)“, kazala je ona.

Istakla je da napadi vladike Nikanora i otvoreni poziv na nasilje imaju obeležje krivičnog dela izazivanja mržnje – nacionalne, kao i mržnje prema seksualnim manjinama.

Upitana o reakciji premijerke Ane Brnabić, koja ja kazala da su napadi „malo brutalni“ i da je Srbiji trenutno „potrebna stabilnost a ne svadjanja“, Vensa Rakić Vodinelić je rekla da je javna sloboda ograničena zabranom govora mržnje, koji poziva na nasilje.

„Ona (Ana Brnabić), kao javna funkcionerka nema pravo da ‘oprašta’ javni govor mržnje ublažavanjem ili ograničavanjem svoje lične slobode. I njen stav ne sme da vezuje pravnički misaoni aparat javnih tužilaca“, rekla je ona.