Raseljeni sa Kosova i Metohije koji imaju lična dokumenta izdata u izmeštenim policijskim upravama u centralnoj Srbiji, mogu slobodno da udju na teritoriju pokrajine samo na dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje.

Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa kazala je za Betu da je svim stanovnicima Kosova koji imaju stara, a važeća, lična dokumenta koja su izdata u Kragujevcu, Prizrenu, Nišu, Jagodini, Kruševcu ili Vranju gde se nalaze izmeštene policijske uprave sa Kosova, ograničeno kretanje jer im nije dozvoljen ulazak u pokrajinu na svim prelazima sa centralnom Srbijom, Makedonijom ili Crnom Gorom.

Proteklih dana, agenciji Beta se javilo nekoliko raseljenih gradjana kojima na administrativnom prelazu Kula, na putu Peć-Rožaje, nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo iz pravca Crne Gore, zbog posedovanja “starih” ličnih karti.

“Prema dogovoru izmedju Beograda i Prištine sa starim dokumentima na Kosovo može da se udje iz centralne Srbije samo na tri prelaza od ukupno pet, Brnjaku, Jarinju i ponekad na Merdaru. Svi koji dolaze iz Crne Gore trebalo bi da se usmere ka prelazu Brnjak”, objasnila je Andrić.

Na pitanje Bete kako komentariše odluku kosovskih vlasti da ograniče slobodu kretanja raseljenim gradjanima, Andrić je kazala da je ta odluka diskriminatorna.

“Raseljena lica nisu kriva zbog nerešenih odnosa izmedju Beograda i Prištine i zbog toga ne smeju da budu diskriminisana. Oni, sve i da hoće, imali bi problem da izvade kosovska dokumenta”, istakla je Andrić.

Po njenim rečima, ovaj problem bi trebalo da se reši na briselskim razgovorima, “jer je i nastao pre 10 godina u Briselu kada je postignut sporazum o slobodi kretanja”.

Dodala je da ne zna da li su funkcioneri Srpske liste u skupštini ili vladi Kosova inicirali rešavanje problema oko ličnih dokumenata 250.000 raseljenih lica.

Funkcioner Srpske liste i predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević nije prihvatio razgovor za Betu o ovoj temi.

“Kada bi predstavnici Beograda i Prištine imali sluha za probleme raseljenih, problem sa starim dokumentima bi bio odmah rešen”, naglasila je Andrić.

Navela je da se “u centralnu Srbiju može ući s ličnom kartom tzv. Republike Kosovo”, uz prethodno dobijanje dokumenta o ulazu i izlazu.