Premijer Kosova Aljbin Kurti je u četvrtak na Rašićev zahtev dozvolio patrijarhu Porfiriju da istog dana poseti Kosovo, ali je SPC ubrzo saopštila da će patrijarh Božićnu liturgiju služiti u Beogradu, a da će u Pećku patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernicima na Kosovu otići “u skladu sa svojim programom i nahodjenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkom kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života”.

Rašić je danas, posle uručenja ključeva novoizgrađene kuće porodici Stanojević u Gračanici, rekao da je bio razočaran prvobitnom odlukom kosovskih vlasti da  krajem decembra ne dozvole posetu patrijarha Porfirija, ali i da je bio razočaran saopštenjem SPC izdatim pošto je poseta odobrena.

“Video sam premijera (Kurtija), sastao se s njim i, jednostavno rečeno, zamolio ga da te ‘tehničke prepreke’ (poseti) uklonimo i da mu (Porfiriju) odobrimo ulazak da, kao i mnogo puta do sada, on može da provede praznik baš na ovom mestu gde je verovatno najbitnije”, rekao je Rašić.

“E sada ono što se posle toga desilo i izjava samog patrijarha me je vrlo neprijatno iznenadila jer moja intervencija ni na koji način nije imala bilo kakvu političku težinu ili konotaciju, to je samo intervencija ili molba jednog vernika koji je voleo da njegov patrijarh dođe”, kazao je Rašić, prenosi KIM radio.

Dodao je da se i u ovom slučaju nažalost pokazalo da “politika ima toliko dubokog i jakog uticaja na sve nas pa čak u ovom slučaju i na patrijarha”.

Rašić ipak smatra da je patrijarh Porfirije jedan od, kako je rekao, najmiroljubivijih patrijaraha SPC, te da se to videlo i na ustoličenju u Pećkoj Patrijaršiji.

Kazao je da sve pokazuje “da smo nažalost toliko duboko ušli u te političke podele, da i te posete koje su isključivo verskog karaktera, ne mogu biti nažalost ostvarene ako se ne umeša politika”.

Uputivši čestitke vernicima povodom predstojećeg Božića, Rašić je kazao da su Srbi posvećeni miru.

“Kosovo jeste malo, ali ima mesta za sve nas koji smo čistog srca, pre svega i za sve nas koji želimo da živimo u harmoniji i suživotu koji je za nas Srbe pre svega najpotrebniji”, rekao je Rašić.