Ona je istakla da je „velika vest“ što su se na protestu okupile različite opozicione stranke i gradjanski pokreti i podigli svoj glas protiv „nakaradnog projekata metroa od nigde do ničega“.

„Niko nije protiv metroa u Beogradu, ali jeste protiv ovakvog metroa i linije koja ugrožava vodoizvorište i zaobilazi centralne i opterećene delove grada. Ovakav metro neće pomoći da se smanje gužve u Beogradu“, ocenila je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, Narodna stranka smatra da je gradnja metroa i naselja za 40.000 ljudi na vodoizvorištu opasna i istakla da se „to ne radi nigde u svetu“, uz ocenu da je reč o „privatizaciji Beograda i cele države“.

Rašković Ivić je rekla da će teme poput metroa i namere kompanije „Rio Tinto“ da otvori rudnik litijuma kod Loznice biti „ključne teme koje će pokrenuti gradjane“ na izborima najavljenim za 3. april 2022. godine.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel je podržala iskopavanje litijuma u Srbiji, dok istovremeno Nemačka leži na litijumu. Kada Nemci počnu da eksploatišu litijum, onda i mi možemo da razmislimo o tome, a ne da pristanemo da postanemo kolonija“, kazala je Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke ocenila je da je dobro što je ta stranka podnela krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić i ministarki Zorane Mihajlović i Irene Vujović u vezi sa „Rio Tintom“.

„Zorana Mihajlović štiti svoj lični interes i interes stranog krupnog kapitala, a Ana Brnabić se ponaša kao Vučićev advokat. Obe bi trebalo da odgovaraju. Ako se promeni vlast, promeniće se i planovi vezani za Rio Tinto. Tu nema kontinuiteta i preuzetih obaveza. Otvaranje trovačnice kod Loznice je opasno po gradjane Srbije“, izjavila je Rašković Ivić.

Ona je navela da jeste „Rio Tintu“ 2002. godine omogućeno da dodje u Srbiju, ali da istražuje i istakla da „to nije isto što i otvaranje rudnika sa najprljavijom tehnologijom i sipanjem sumporne kiseline u zemlju“.

Rašković Ivić se osvrnula i na predstojeće izbore i kazala da su predsednik te stranke Vuk Jeremić i predsednici Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke Dragan Djilas i Zoran Lutovac „postigli načelan dogovor o zajedničkom izlasku na izbore i načinu na koji će se to odvijati“.

„Verujem da će javnost biti vrlo brzo obaveštena o tom dogovoru“, rekla je Rašković Ivić.