Ona je za Televiziju N1 kazala da se “odlažu stvari koje će opet doći na sto”, te ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “sprema kapitulaciju” na Kosovu, prenela je Narodna stranka.

Kazala je da je tu “reč i o pacifikovanju Srba”, jer kako je ocenila, prva reakcija je najsrčanija, pa ako se odloži na 48 sati, onda će da splasne reakcija ljudi su se spremali da se bune.

“Tenzije mogu da se spuste za dva dana i da ljude toliko maltretirate da prvo bude 48 sati, pa sedam dana, pa 30 dana… Da bi oni na kraju, uplašeni od sukoba, rekli ‘bolje pakt nego rat’ i ‘bolje da se dogovorimo'”, rekla je Rašković Ivić.

Ocenila je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “sprema kapitulaciju” na Kosovu umesto da, kako je kazala, zahteva povratak institucija Srbije na sever, pošto je “Briselski sporazum mrtav”.

“Ako obe strane čine ustupke, onda bi Prištinski ustupak bio da se malo pritisne oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je magla i paučina i to pod kosovskim ustavom, a ustupak Srbije bi bio kapitulacija”, rekla je ona.

Istakla je da je insistiranje na ZSO i održavanju Briselskog sporazuma “nije ništa drugo nego kapitulacija”, jer se, kako je ocenila, tim sporazumom “defakto zaokružuje državnost” Kosova.

Prema njenim rečima, ako bi Srbi i dobili ZSO, “to bi bilo implicitno priznavanje nezavisnosti” Kosova.

“Zato je sada momenat da Vučić konačno pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da ulože veto u Savetu bezbednosti ako na dnevni red dođe članstvo Prištine u UN”, rekla je Rašković Ivić.

Dodala je i da je “sada trenutak i da se vrate institucije Srbije na sever, jer je Briselski sporazum mrtav”.

Ocenila je i da bi ulazak Kosova u UN vodio ka stvaranju “velike Albanije”, odnosno ujedinjenju teritorije Kosova i Metohije sa Albanijom u jednu državu.

“To bi vodilo i gubitku našeg identiteta jer u toj državi ne bi mogla da postoji Srpska pravoslavna crkva pošto po pravoslavnim kanonima na teritoriji jedne države može da postoji samo jedna pravoslavna crkva, pa bi svi naši manastiri postali albanski manastiri”, rekla je ona.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *