Rašković Ivić je, kako je saopštila Narodna stranka, rekla da će ti izazovi biti odnos prema sankcijama Rusiji, obezbedjivanje energetske i prehrambene sigurnosti i držanje inflacije pod kontrolom, i ocenila da bi bilo dobro da se o tim temama diskutuje u javnosti.

„Bilo bi dobro da se otvore svi mediji i da se o važnim temama diskutuje ne samo u parlamentu, nego i u medijima. Nadam se tome, ali ne očekujem da će se to dogoditi, jer su za to imali deset godina, a nisu uradili“, rekla je Rašković Ivić Televiziji N1.

Ona je ocenila da je Vučićev govor u utorak, prilikom polaganja zakletve za drugi mandat na čelu države bio „red obećanja, red samohvale, red samosažaljenja, pa potom blago zastrašivanje i davanje velikih obećanja i busanje u nacionalna prsa“.

„Najjači utisak mi je ostavilo njegovo insistiranje na evropskom putu Srbije, što je bilo namenjeno Zapadu, kao i razmatranje sankcija Rusiji“, kazala je Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je navela da do sada nije bilo prilike da se čuje „nijedan argument zbog kojeg bi trebalo uvesti sankcije Rusiji“ i dodala da bi o tome trebalo da se diskutuje u parlamentu, gde bi vlast trebalo da javno predoči posledice i uvodjenja, i neuvodjenja sankcija.

Na pitanje da li je „savez Jeremić-Djilas gotov ili se može očekivati pomirenje“, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da Narodna stranka smatra da je „potpuno irelevantno i gradjanima neinteresantno s kim mi možemo, a s kim ne možemo“.

„U Skupštini Srbije imaćemo poslanički klub od 12 poslanika i predstavljaćemo svoj program, a kada izbori budu raspisani, tada ćemo odlučiti u odnosu na potrebe gradjana i programe. Isključujemo mogućnost saradnje Narodne stranke sa strankama koje su saradjivale ili saradjuju sa režimom“, rekla je ona.