“Odluka je konačna, a po mom mišljenju prava i na vreme. Karijere se obično završavaju nakon olimpijskog ciklusa. Od prošle sezone počelo je da manjka motivacije i još nekih stvari”, rekao je Rastić.

On je poslednju trku imao pre mesec dana u italijanskoj Ridnaun Val Ridani, gde je u poteri IBU kupa na 12,5 kilometara bio 33, što mu je donelo osam bodova i zbir od ukupno 45 IBU kup bodova ove sezone.

“Zbog vize nisam bio na poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu u Holmenkolenu, gde sam pre 15 godina debitovao u Svetskom kupu. Postoji mogućnost da se zbog simbolike sledeće godine revijalno pojavim na toj čuvenoj stazi u Norveškoj”, najavio je Rastić.

Biatlonac iz Sjenice izrazio je žaljenje što ga nije bilo na poslednjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

“Kriterijumi su bili žestoki, ali mi je nedostajalo jako malo, pre svega u pucačkom delu. Ipak, izborio sam se za učešće na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu u skijaškom trčanju, što mi je najveći uspeh u toj disciplini, uz pobede na nekim Balkan kupovima”, ocenio je Rastić.

“Što se biatlona tiče, najponosniji sam na plasmane medju najboljih 60. Na tim takmičenjima imao sam brzinu, ali i mirnu ruku na strelištu. Trkački i streljački deo dobro sam spojio i u poslednjem bloku ovogodišnjih IBU kupova. Tri puta sam bio u top 30”, dodao je on.

Kada je u pitanju budućnost biatlona u Srbiji, Rastić je naveo da je potrebno pratiti IBU junior kupove i adekvatnim radom dovesti mlade do seniorske konkurencije.

“Neophodno je i da širimo bazu uključujući još mladju decu i da izvlačimo kvalitet, koji realno možemo da očekujemo tek za pet ili šest takmičarskih sezona”, zaključio je Rastić.