Iako je bilo predviđeno da razgovori traju sat vremena, oni su ušli u sedmi sat i trenutno se odvijaju u različitim formatima, javila je Radio-televizija Srbije.

Uz Vučića i Kurtija, u hotelu u kojem se održavaju razgovori trenutno se nalaze i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i diplomatski predstavnici Francuske, Nemačke i Italije, navodi RTS.

U fokusu razgovora su plan o sledećim koracima u primeni postignutih dogovora Beograda i Prištine i plan za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), koji evropski zvaničnici opisuju kao “moderan evropski plan”, saznaje RTS.{image2:BETAPHOTO/European Commissionl/Claudio Centonze}

Razgovori su počeli oko 14 časova sastankom Lajčaka, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i lidera Francuske, Nemačke i Italije, Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni sa Kurtijem.

Kurti je posle tog sastanka napustio hotel u kojem se održavaju razgovori, a evropska šestorka se sastala sa Vučićem.

Mišel, Šolc, Makron i Meloni otišli su na samit EU posle sastanka sa Vučićem, koji je razgovore nastavio sa Lajčakom i Borelom. I šef evropske diplomatije je ubrzo otišao na samit EU, a Lajčak je ostao u hotelu.

Iako se tada očekivalo da razgovori budu završeni, oni su nastavljeni jer se Kurti vratio u hotel.

Ni Vučić ni Kurti danas nisu davali izjave medijima.

Posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, Borel je izjavio da je dijalog jedini način za dolazak do rešenja i da od njega zavisi evropski put dve strane.{image3:BETAPHOTO/European Commissionl/Claudio Centonze}

“Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog”, kazao je Borel novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da su i Šolc, Makron i Meloni, poput Borela, izrazili spremnost da privremeno napuste samit EU i vrate se na razgovore sa Vučićem i Kurtijem ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Po dolasku na samit EU, Meloni je rekla da su ona, Makron i Šolc na današnjim sastancima sa Vučićem i Kurtijem pozvali na primenu već postignutih sporazuma.

“Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake napred u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutih poslednjih godina i meseci”, rekla je Meloni.{image4:BETAPHOTO/European Commissionl/Claudio Centonze}

Predsednik Evropskog saveta Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem da su “deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja” i dodao da će o tome biti reči na samitu EU.

Uoči odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, portparol EU Peter Stano rekao je da je “zaista vreme” da dve strane “nastave sa deeskalacijom i da se vrate dijalogu”.

“EU želi da dve strane ispune obaveze preuzete u dijalogu i da krenu napred. Status kvo je neodrživ i videli smo koliko je opasan”, kazao je Stano.

Naveo je da je na sastancima “velike petorke” sa Kurtijem i Vučićem 21. oktobra bilo reči “o nekoliko ideja, uključujući moderan predlog za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), na koji strane treba da odgovore”.

Vučić je sinoć izjavio da će u Briselu sa evropskim liderima razgovarati o predlogu “velike petorke” za formiranje ZSO i drugim temama iz dijaloga Beograda i Prištine.

“Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju”, rekao je Vučić sinoć za RTS.