Marš je krenuo iz Pionirskog parka, a okupljeni su nosili zastave i transparente na  kojima je pisalo “Ukrajina će pobediti”, “Mir za Ukrajinu” i “Stop ratu u Ukrajini” i skandirali “Slava Ukrajini – herojima slava”.

Pored ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača, među učesnicima su bili i šef Delegacije EU, ambasadorka Švedske, predstavnici ambasada SAD, Nemačke i drugih zemalja kao i predstavnici opozicione Zeleno-leve koalicije.

Ambasadorka Švedske, predsedavajuće EU, Anika Ben David izjavila je da je rat u Ukrajini pravi prekretnica za Evropu i svet.

“Jedan čovek je odlučio da prekine mir u Evropi, pa rat definiše naše predsedavanje. Kako vidimo sebe, svet, šta radimo sada i šta ćemo raditi nadalje”, rekla je ona i dodala da je Ukrajina centralna tema švedskog predsedavanja.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre ponovio je podršku Ukrajini.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je da podrška Ukrajini raste, što je, kako je naveo, pokazalo i jučerapnje glasanje na Generalnoj skupštini UN.

“Srećni smo što je Srbija nama prijateljska i istorijski bliska zemlja takođe povećava svoju podršku Ukrajini. ukrajina danas štiti ne samo svoju slobodu već i budućnost demokratije i EU. Od pobede Ukrajine verovatno će zavisiti i sudbina Rusije, da li će njen narod dobiti šansu za sloboidu i dostojanstvo”, rekao je Tolkač okupljenima.

Obraćanje je završio  rečima “Slava Ukrajini, živela Srbija”.

Nastavak današnjih manifestacija, posle “Marša solidarnosti i mira”, je izložba “Godina neukrotivosti” u Dorćol placu, na kojoj su radovi fotografa agencije Beta Amira Hamzagića, nastali tokom njegove posete Ukrajini u septembru prošle godine i fotografije koje je ustupilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Najavljen je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić na izložbu, kao i ambasadora Ukrajine i EU, Volodimira Tolkača i Emanuelea Žofrea.