Od ukupnog fonda za nagradu “Baterflaj inovejšn 2023” (Butterfly Innovation Award 2023), najbolje rešenje iz svake od šest kategorija dobiće nagradu u iznosu od 5.000 evra (https://www.rcc.int/pages/172/regional-butterfly-innovation-award-2023).

Kao i prošle godine, kreativne osobe mogu da se prijave za najviše dve od šest kategorija, među kojima su industrijske inovacije, zelene inovacije, inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, inovacije mladih, univerzitetske inovacije i inovacije žena.

Zainteresovani mogu da pošalju prijave od danas do 15. novembra, a dobitnici nagrade će biti proglašeni na događaju koji će biti održan do 15. decembra.

Prijave mogu poslati osobe sa stalnim boravkom na Zapadnom Balkanu, a za inovativna rešenja se mora pokazati da imaju konkretan uticaj na Zapadnom Balkanu.

Cilj ovogodišnje nagrade je da se nastavi podržavanje ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana prihvatanjem digitalne transformacije i podstrekivanjem ekološke održivosti, kao i promocijom inovativne kulture u regionu kroz prikazivanje postignuća u oblasti inovacija i osnaživanje osetljivih grupa kao što su mladi i žene.

Nagrada “Baterflaj inovejšn” je deo Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, finansira je Evropska unija, a projekat sprovodi Savet za regionalnu saradnju.