Prosečna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu je 2020. godine bila 35,1 odsto – rekla je danas u Sarajevu generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.
Stopa nezaposlenosti mladih je u EU upola niža – 16,9 odsto, rekla je ona na predstavljanju Studije o nezaposlenosti medju mladima na Zapadnom Balkanu kazala je ona na skupu povodom Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koju sprovodi RCC, a finansira EU.
Deo krivice za stanje naa Balkanu se može pripisati pandemiji COVID 19 koja je zaustavila otvaranje radnih mesta, “ali da bi se situacija sa nezaposlenošću medju mladima promenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posledicama”, rekla je Bregu.
Na konferenciji “Dajte mladima šansu” rekla je da je 2020. godine  zaposlenost medju mladima u svih šest zemalja Zapadnog Balkana bila ispod 27 odsto, pri lemu postoji i dubok rodni jaz jer je prosečna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 odsto, a mladića 24,8 odsto.
Bregu je preporučila da se primeni Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu, po uzoru na program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri meseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja.
Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Džordi Karel je rekao da je EU spremna da putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA) na Balkanu podrži razvoj programa za aktiviranje mladih kroz sheme Garancije za mlade, slično onima koje su sprovedene u EU.
Na konferenciji su ulestvovali predstavnici mladih, ministarstava, EU i iz Medjunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF) koje su partneri u tm projektu.