Dvostruki uzastopni svetski prvak je odbio timsku naredbu da pusti Peresa da osvoji šesto mesto u trci za Veliku nagradu Sao Paola, koja je vožena prošle nedelje, rekavši svom inženjeru: “Izneo sam svoje razloge i ostajem pri tome”.

Austrijski tim je u saopštenju naveo da su napravili greške u Brazilu.

“Nismo predvideli situaciju koja se dogodila u poslednjem krugu i nismo dogovorili strategiju za takav scenario pre trke. Nažalost, Maks je bio obavešten tek u poslednjoj krivini o zahtevu da pusti poziciju, a da mu nisu prenete sve potrebne informacije. To je Maksa, koji je uvek bio otvoren i timski igrač, stavilo u kompromitujuću situaciju sa malo vremena za reakciju, što nam nije bila namera”, navodi se u saopštenju.

Red Bul je dodao da prihvata “Maksovo gledište” o incidentu i osudio uvredljive komentare na društvenim mrežama upućene obojici vozača, članovima njihovih porodica i timu.

“Pretnje smrću, uvredljivi mejlovi, bes prema članovima šire porodice su žalosni. Mi cenimo uključenost i želimo bezbedan prostor za sve da rade i uživaju u našem sportu. Zlostavljanje treba da prestane”, dodaje se u saopštenju.

Verstapen je ranije odbranio titulu i na prvom mestu trku pre kraja ima 429 bodova. Drugo mesto zauzima Šarl Lekler iz Ferarija sa 290 bodova, a isti učinak na trećem mestu ima Peres.

Upravo je borba za drugo mesto u šampionatu bila razlog zbog čega je Red Bul tražio od Holandjanina da pusti Peresa.

Šampionat se završava u nedelju trkom za Veliku nagradu Abu Dabija, koja je na programu od 14.00.