U dokumentu koji je 26. avgusta objavilo američko Ministarstvo pravde navodi se da su među ranijim dokumentima koje je Tramp držao u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago nalazile desetine poverljivih dokumenata, uključujući strogo poverljive obaveštajne informacije.

Taj dokument koji je značajno redigovan za objavljivanje ukazuje na moguće razloge dramatičnog pretresa rezidencije bivšeg predsednika kada su agenti Federalnog istražnog biroa tražili poverljivi materijal, ističe Fajnenšl tajms.

Dokument baca novo svetlo na 15 kutija materijala koje je Tramp predao vladi u januaru posle meseci pregovora sa zvaničnicima Ministarstva pravde. Te kutije, koje su bile smeštene u nebezbednoj prostoriji nešto više od godinu dana, sadržale su 184 poverljiva dokumenta, od kojih je 25 bilo strogo poverljivo, navodi se u dokumentu.

Analiza sadržaja kutija, kako ukazuje Fajnenšl tajms, izazvala je uzbunu u Ministarstvu pravde, što je dovelo do potrage 8. avgusta za dodatnim materijalom u Trampovoj rezidenciji.

Ova istraga FBI-a je samo jedan od brojnih pravnih problema s kojima se suočava bivši predsednik dok razmatra novu kandidaturu za Belu kuću na izborima 2024, navodi britanski list, dodajući da je Ministarstvo pravde pod pritiskom zbog uloge koju je Tramp imao u prošlogodišnjem napadu na Kapitol, dok velika porota u Džordžiji istražuje da li su on i njegovi saradnici prekršili zakon pokušavajući da ponište rezultate izbora u toj državi 2020.

Prema redigovanom dokumentu, agenti FBI-a su među papirima preuzetim ranije iz Trampove rezidencije pronašli one s oznakama koje se odnose na obaveštajne podatke o ljudima na terenu koji su izvori i presretnutoj komunikaciji. Posle pregleda dokumenata, FBI je pokrenuo krivičnu istragu o tome kako su dokumenti odneti iz Bele kuće, gde su bili pohranjeni u Mar-a-Lagu i da li tamo ima još nekih poverljivih dokumenata.

Neredigovani delovi objavljenog dokumenta ukazuju na krivično delo koje je zasenjeno sporovima oko poverljivih informacija, piše Njujork tajms i navodi da se mogućnost ometanja pravde nadvija nad Trampom posle osujećivanja napora da vrati dokumente.

Otkad je objavljen nalog za pretres u kojem su kao osnova istrage navedena tri krivična zakona, najviše pažnje je privukao zakon o špijunaži i rasprave su se uglavnom fokusirale na spektakl s dokumentima označenim kao strogo poverljivim i Trampove sporne tvrdnje da je skinuo oznaku tajnosti sa svega što je držao u svojoj rezidenciji.

Međutim, krivično delo ometanja pravde je možda čak i ozbiljnije po Trampa i njegove saradnike, ocenjuje Njujork tajms.

Redigovani dokument iznosi nove detalje o naporima vlade da povrati i obezbedi materijal koji je bio kod Trampa, ističući kako tužioci možda smatraju da su bivši predsednik ili njegovi saradnici više od godinu dana nelegalno ometali napore da se vrate osetljivi dokumenti koji mu ne pripadaju.

Objavljeni dokumenti naznačavaju razmere istrage FBI-a, ukazuje Bi-Bi-Si (BBC) uz ocenu da bi, iako je objavi prethodilo značajno redigovanje, ono što je otkriveno trebalo da zabrinjava bivšeg predsednika. Reč je o ozbiljnoj krivičnoj istrazi, ističe britanski javni servis.

Ne radi se samo o tome ko može da zadrži neke predsedničke uspomene i suvenire, već je reč o bezbednosti čvrsto čuvanih tajni američke vlade koje uključuju prikupljanje obaveštajnih podataka iz ljudskih izvora, nadziranje u inostranstvu, a možda i sudsko odobreno praćenje američkih državljana.

Moguće je da ono što je ostalo iza zatamnjenih delova dokumenta sadrži neku bombu, ali se na osnovu redigovane verzije čini da se čitav pretres svodi na spor oko rukovanja poverljivim dokumentima, ocenjuje u uredničkom komentaru konzervativni Volstrit džurnal (Wall Street Journal) i postavlja pitanje da li su zbog toga agenti upali u rezidenciju bivšeg predsednika kao da je mafijaški bos.

Urednički odbor Volstrit džurnala navodi da ne brani Trampovo ponašanje, pošto je on u ovom slučaju sam sebi najveći neprijatelj – on i njegovi saradnici bili su aljkavi u čuvanju dokumenata.

Ali, dodaje konzervativni list, Trampovi politički neprijatelji pogoršavaju situaciju kada sami krše političke norme i pomažu bivšem predsedniku pretvarajući ga u političkog mučenika.

Ako treba optužiti bivšeg predsednika, zaključuje Volstrit džurnal, bolje bi bilo da je reč o nečemu većem od pogrešnog rukovanja dokumentima.

S druge strane, liberalni Vašington post u uredničkom stavu ocenjuje da ono što je ostalo iza redakcije dokumenta pokazuje da je Ministarstvo pravde bilo promišljeno i razborito a bivši predsednik sasvim suprotno.

Trampovi branioci tvrde da je pretres FBI-a bio agresivan i neopravdan, ali, kako navodi list, ono što je objavljeno od tada sugeriše da akcija nije bila plod hira, pošto sve ukazuje da je to bio rezultat promišljene odluke pošto su druge opcije bile iscrpljene.

Spisak 184 poverljiva dokumenta koje su agenti pregledali pre nego što su tražili pretres Mar-a-Laga takođe objašnjava odlučnost Ministarstva pravde da sazna više, ukazuje Vašington post. Skraćenice koje se spominju u dokumentima – SI, HCS, FISA i NOFORN – mogu da izgledaju kao zbirka nasumičnih slova, ali označavaju izuzetno osetljive informacije: obaveštajne podatke dobijene preko tajnih izvora ili iz nadzora nad stranim špijunima.

To što je takav materijal izgleda bio pomešan s drugim nasumičnim papirima, kao i raznim drugim predmetima poput loptice za golf, kabanice i brijača, predstavlja razlog za uzbunu, čak i ako nije bilo namere da se strogo čuvane tajne koriste sa zlom namerom.