Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ovo najveće priznanje grada Novog Pazara u oblasti kulture i umetnosti Paković dobije za uspeh predstave “Ako dugo gledaš u ponor”, koju je režirao i dobrio brojna priznanja.

“Pakovićev rad i angažman u novopazarskom Regionalnom pozorištu i rad sa novopazarskim glumcima obeležio noviju istoriju pozorišnog života na ovim prostorima. On je ovom predstavom pomogao da se osvetle godine tranzicije i da se umetnošću jasnije sagledaju društveni procesi”, naveo je žiri u obrazloženju.

Paković je radiju Sto plus rekao da je veoma ponosan na ovu nagradu, koja se dodeljuje za životno delo.

“Sa novopazarskim Kulturnim centrom sarađujem već 10 godina, kada je ovde igrana moja predstava ‘Ubiti Zorana Đinđića’. Teško je govoriti o nagradi za životno delo, kada znate da pred vama predstoje tek odlučujuća dela, ali je utoliko stvar veličanstvenija”, rekao je Paković.

On je istakao da mu je ova nagrada, uz Ibzenovu stipendiju, pri srcu.

“Naravno da mi sve druge nagrade laskaju, ali mnogo toga mi i oduzimaju. Kada razmišljam o sebi, ja sam mnogo više ja bez tih nagrada, nego sa njima, ali ova večerašnja je izuzetak“, rekao je Paković.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić kaže da je velika hrabrost dati Pakoviću nagradu danas u Srbiji.

“Čast mi je da je Novi Pazar je sa predstavom ‘Ako dugo gledaš u ponor’ bio centar kulture u zemlji, zahvaljujući Pakoviću kao reditelju, piscu Enesu Haliloviću i glumcima. Ovu i sve ostale nagrade delimo svi zajedno“, rekao je Memić.

Kulturni centar Novi Pazar ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ 2015. godine za ostvarenje u  kulturi i umetnosti i nauke o kulturi i umetnosti, a dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umetnosti, odnosno  tumačenja umetnosti.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima.