Načelnica Hitne službe Elvira Lukač Radončić rekla je našem radiju da su tokom ovih deset dana lekari na terenu intervenisali 177 puta, i da se pomoć uglavnom pružala hroničnim pacijentima i osobama sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima.

„Broj ljudi sa srčanim problemima koji su se javljali našoj službi daleko je veći poslednjih dana, nego prošlog meseca, a u porastu je bio i broj pacijenata sa respiratornim tegobama, astmom i bronhitisom“, rekla je Lukač.

Dodaje da se poslednjih sedam dana ovoj službi javlja jako veliki broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu koji su prisutni i kod dece i kod odraslih.

„U pitanju su respiratorne infekcije slične gripu praćene visokom temperaturom, gušoboljom, povraćanjem i bolovima u stomaku. Apelujemo na pacijente sa takvim simptomima da se javljaju svojim izabranim lekarima od kojih će dobiti adekvatnu terapiju“, istakla je Lukač.

Ona savetuje građane da u narednom periodu izbegavaju veća okupljanja, kao i da unose što više tečnosti i veće količine voća i povrća.