“Razlozi za to su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih u REM”, piše u saopštenju.

Navodi se i da je REM “godinama izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora” koji “direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu”.

Ukazali su i da se, pošto na Konkursu za naciojalne frekvencije dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci kojima je REM izložen “mogu uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu”.

Naveli su da su jesenas, “raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci prerasli u otvorene pretnje”.

Ukazali su i da, “bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji, pretnje postaju sve snažnije”

Naveli su i da je “na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM”, te podsetlli da je “ista nacistička simbolika nacrtana na istom mestu i pre nekoliko meseci”, a “jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli”.

“Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona”, kaže se u saopštenju.

Naveli su da su “takvi pritisciu u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima” koja se “zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija”

Savet REM je u saopštenju apelovao na sve političke činioce “kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa, da stanu u odbranu nezavisnosti REM-a i da mu, kako su naveli, omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Srbije”.