Kupovina Parlera omogućila bi Vestu, koji je zakonski promenio ime u Je (Ye), kontrolu nad Parlerom, a on bi na njoj mogao da piše šta hoće bez ikakvog moderisanja. 

Vest i kompanija Parlement tehnolodžiz (Parlement Technologies) koja poseduje platformu Parler, saopštili su da će kupoprodaja biti završena u četvrtom kvartalu ove godine, ali detalji sporazuma uključujući cenu nisu saopšteni.

Parlement je saopštio da sporazum uključuje korišćenje privatnih klaud servisa preko Parlementove infrastrukture za klaude i baze podataka. 

Je, odnosno Kanje Vest, blokiran je na Tviteru i Instagramu pre nedelju dana zbog antisemitskih objava, uz obrazloženje da je time prekršio njihova pravila ponašanja. 

Ovaj reper, koji se proslavio brojnim albumima i pesmama u poslednjih 15 godina, nimalo nije imun na kontroverze, pa je jednom sugerisao da je ropstvo stvar izbora a vakcinu protiv kovida-19 nazvao je “belegom zveri”. 

Ovog meseca je kritikovan zbog nošenja majce sa sloganom “Beli životi znače” (White Lives Matter) na modnoj reviji u Parizu.

“U svetu u kojem se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznima, moramo se postarati za to da imamo pravo da se slobodno izražavamo”, naveo je Je u današnjem saopštenju. 

Kupovina Parlera trebalo bi da pomogne ovoj posustaloj platformi da se uzdigne iznad konkurencije na tržištu društvenih mreža naklonjenih konzervativcima. 

Parler je osnovan u avgustu 2018. godine, ali je postao popularan tek 2020. godine. Međutim, nakon napada na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine, skinut je sa interneta. Mesec dana kasnije, Parler je obznanio povratak, a od prošlog meseca vraćen je među aplikacijama na Google Play.