“Decenijski nemar i upravljanje imovinom u EI Nišu rezultirali su stanjem koje ne samo da odražava haos vidljiv u javnim izjavama i u pomenutom saopštenju, već i u samom katastru što je i logično, potvrđujući da su problemi sa kojima se suočavamo ozbiljni i zahtevaju hitnu pažnju. Rešavanje imovinsko-pravnih problema je složen proces koji zahteva koordinaciju između raznih državnih organa, lokalne samouprave, i privrednika – svih sem katastra”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da je katastar spreman da, nakon rešavanja međusobnih odnosa i usaglašavanja oko vlasništva nad nepokretnostima, te odnose registruje u skladu sa zakonskim rokovima.

Iznenađeni su i razočarani što predstavnici Republičkog geodetskog zavoda nisu bili pozvani na sastanak gde su njihov rad i pitanja kojima se bave prikazani kao glavni krivci i smatraju da to dodatno potvrđuje da je cilj skupa bio usmeren na postizanje drugačijih interesa, a ne na rešavanju stvarnih problema.

“Pozivamo sve relevantne strane da svoja prava i interese ostvaruju kroz zakonske okvire i zakonskim putem. Katastar je spreman da u tom procesu pruži potrebnu podršku i da deluje u skladu sa zakonom, garantujući pravnu sigurnost i transparentnost u svakom koraku”, saopštili su iz ove ustanove.

Privrednici koji posluju u industrijskoj zoni u Nišu izneli su danas mišljenje da je katastar, odnosno Republički geodetski zavod najveća prepreka za širenje proizvodnje i dolazak novih firmi u krug nekadašnje Elektronske industrije (EI) u Nišu.

Na sastanku sa rukovodstvom grada i predstavnicima gradskih komunalnih preduzeća održanom u Oficirskom domu u Nišu, privrednici su istakli da se predmeti u katastru ne rešavaju mesecima i godinama i zatražili da grad interveniše i pomogne im u razrešavanju imovinskih odnosa u okviru EI.

Sastanak je održan u cilju preduzimanja mera za razrešavanje nagomilanih infrastrukturnih i imovinskih problema preduzeća koja posluju u krugu EI.