„Insistiraćemo da Tužilaštvo preduzme sve mere iz njegove nadležnosti i krivično pravno procesuira sve aktere privatizacije Instituta ‘Jaroslav Černi'“, rekao je Ninić.

Dodao je da ta privatizacija ima „elemente ne samo korupcije, već i burazerske privatizacije“.

On je podsetio da je privatizacija započeta krajem prošle godine kada je „Jaroslav Černi“ prodat konzorcijumu „Milenijum tima“ i sedmorici direktora iz menadžmenta tog instituta, a da je „crveni signal bio da se sprema nešto izrazito koruptivno kada je premijerka rekla da će se taj proces odvijati transparentno kao i svi drugi“.

Prema njegovim rečima, dogovor o privatizaciji je napravljen ispod radara, a u finišu procesa napravljen je konzorcijum sa direktorima Instituta „što nije vidjeno u skorije vreme da top menadžment učestvuje u kupovini firme“.

Ninić je rekao da postoje indicije da su direktori u sukobu interesa i da ima elemenata krivične odgovornosti.

„Ne možemo da obavimo gradjansku kontrolu privatizacije jer je od dokumenata objavljen samo ugovor iz koga se vidi cena (2,58 miliona evra) i obaveza da se ne sme prodati više od deset odsto kapitala, da se dve godine isplaćuju plate i održi kontinuitet dve godine, a investira dva puta po 300.000 evra“, rekao je Ninić.

Dodao je da je Institut lider kada je reč o vodama i zaštiti od štetnih posledica i da ga investicija od samo 600.000 evra neće osvežiti obzirom da ostvaruje daleko veće prohode i da nema kredita ni dugova.

Privatizacija je, kako je rekao, obavljena ispod radara, a prikupljanjem javnih ponuda simulirana je konkurencija tako što se javila firma iz Lazarevca Bauwesen čiji je račun blokiran za 300 miliona dinara.

Objašnjavajući motive za privatizaciju, kako je rekao, državni sekretar u Ministarstvu privrede je naveo da Institut nije bio „potentan“. „Taj stručnjak je rekao da Institut ima četiri-pet konkurenata, ali nije naveo imena“, reko je Ninić.

Jedina institucija koja je, prema njegovim rečima, nešto učinila da skrene pažnju javnosti na netransparentnu privatizaciju „Jaroslav Černog“ je Savet za borbu protiv korupcije koji je dao preporuke institucijama i uputio na zaključak da je ta privatizacija „25 po redu na listi spornih privatizacija“.

„Državno pravobranilaštvo koje treba da štiti imovinu nije reagovalo jer nikad nije ni reagovalo, to je institucija koja nas mnogo košta, a ništa ne radi, a nije se oglasilo ni Tužilaštvo, kao ni Tužilaštvo za organizovani kriminal iako ima osnova jer su u privatizaciji učestvovala službena lica. Za zlupotrebe u privatizaciji predvidjene su zatvorske kazne do deset godina“, rekao je Ninić.

Istako je da je „nevidljiva“ bila i Agencija za sprečavanje sukoba interesa i da je odbila da postupa po prestavci RERI-ja da su lica u konzorcijumu javni funkcioneri i da ima osnova za ispitivanje kriviče odgovornosti.

Advokat Jovan Rajić rekao je da za privatizaciju nije postojalo komercijalno uporište jer se „Jaroslav Černi“ sam finansira i samoodrživ je i ne može biti privatizaovan kao neka fabrika.

„Država finansira ili je finansirala gubitaše kao što su Srbijagas i RTB Bor, a Institut „profitira na slobodnom tržištu. Finansijska inekcija koju je dobio privatizacijom je ravna četvrtini njegovih prihoda „, rekao je Rajić koji je i predsednik UO RERI-ja.

Istakao je da su za nezakonitu privatizaciju odgovorna „dva ešalona, Vlada, ministarstva, Agencija za borbu protiv korupcije, kao i tužilaštva i pravobranilaštva, ali da su i nadležna ministarstva bila dužna da naknadno preispitaju ugovor i čitav privatizacioni proces.

Dodao je da je prekršen niz načela iz Zakona o privatizaciji, koji propisuje transparentnost, nemogućnost korupcije, odredjivanje cene prema fer tržišnim uslovima i da su sva ta tri načela prekršena

Zakon o nauci i istraživanju propisuje, kako je rekao, dodatne uslove za privatizaciju naučnog instituta.

„Privatizacija instituta kao što je ‘Jaroslav Černi’ sprovodi se po programu koji donosi Vlada Srbije, predlog daje Ministarstvo prosvete, uz mišljenje Saveta za naučno-tehnološki razvoj. RERI je pitao da li ta dokumenta postoje i ministar prosvete Branko Rružić je odgovorio da ne postoje, a to znači da je privatizacija nezakonita“, rekao je Rajić.