Stranka demokratske akcije Sandžaka predala je danas Narodnoj skupštini Predlog Rezoluciju o genocidu u Srebrenici uz podršku poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanice Demokratske stranke Aide Ćorović.

Predsednik SDA Sulejman Ugljanin naveo je da je ova Rezolucija prvi korak ka vraćanju međunacionalnog poverenja, uspostavljanju pravednog i trajnog mira, sigurnosti i saradnje u regionu.

„Ovo je prilika da se stavi tačka na sukobe, neprijateljstva i skine teret sa budućih generacija zbog nedela koje je neko činio navodno u njihovo ime“, ocenjuje se u saopštenju SDA.

Potpisnici predloga rezolucije smatraju da je neophodno njeno usvajanje pre obeležavanja 20-togodišnjice od zločina u Srebrenici.

„Vreme je da posle 20 godina pogledamo istini u oči“, rekao je novinarima šef poslaničke grupe SDA Sandžaka – PDD Sulejman Ugljanin navodeći da će nastojati da ubedi poslanike da se „suoče sa posledicima nedela koje je neko u naše ime radio“.

„Sve dok se država odnosno ljudi koji su na vlasti, ne suoče da posledicama ranijeg svog delovanja, ne suoče sa svojom prošlošću, nema mira“, poručio je Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.

„Ovakvi gestovi se ne rade zbog Bošnjaka, u konkretnom slučaju, ako govorimo od Srebrenici… Ne traži se oproštaj od Bošnjaka, traži se oproštaj od sopstvenog naroda“, poručila je poslanica Aida Ćorović.

„Zbog budućnosti Srbije i srpske dece jako je važno da se stavi tačka na genocid u Srebrenici isto onako kako su se stavljale tačke na zločine u Drugom svetskom ratu ili neke druge zločine“, rekla je Ćorovićeva.

Ona je dodala da je podrška reozoluciji njen lični stav i da je o tome obavestila šefa poslaničke grupe DS Borisalav Stefanovića.

Poslanica LSV Olena Papuga rekla je da su poslanici LSV bez pogovora i razmišljanja podržali predloženu rezoluciju, navodeći da je LSV jedina stranka koja je išla u Srebrenicu 11. jula.

„Rezolucijom hoćemo da podržimo razmišljanje i razgovor o žrtvama, jer žrtve ne postoje samo na jednoj strani. Ako se bude razgovaralo o Srebrenici treba da se razgovara i o svim drugim žrtvama, ne samo u tom mestu“, rekla je Papuga.

U razlozima za usvajanje predložene rezoluciije navodi se da je priznavanje genocida u Srebrenici civilizacijski korak koji je potreban Srbiji kako bi potvrdila ozbiljnost u nameri za izgradnju dijaloga, saradnje, poverenja i trajnog mira u regionu.

U saopštenju se navodi i da do danas nisu rasvetljena pitanja nestalih Bošnjaka, masovnih otmica, ubistava i progonstva bošnjačkog naroda u Sandžaku.

„Neusvajanjem ove Rezolucije Bošnjacima se šalje poruka da danas nakon 20 godina ove generacije nisu spremne da se odreknu nedela koje je neko učinio u njihovo ime, što za Bošnjake u Srbiji predstavlja veliku opasnost, besperspektivnost i razvija osećaj stranog tela koje u vojsci i policiji svoje zemlje vidi prijeteću silu. Usvajanjem, Bošnjacima se šalje poruka da se genocid i drugi zločini nad bošnjačkim narodom više neće ponoviti i da će svi učesnici u zločinima biti kažnjeni što je preduslov za vraćanje poverenja među narodima i otvaranje dijaloga o zajedničkoj budućnosti u regionu“, procenila je SDA u saopštenju.