Radio je preneo vest o skupu podrške Rusiji u Beogradu, navodeći da je NATO koji je 1999. godine bombardovao SR Jugoslaviju, za ekstremno desničarske struje u Srbiji ostao „glavni neprijatelj, dok Rusija jedina brani ‘srpsko Kosovo'“.

Srpsko-ruski odnosi već se nekoliko godina produbljuju, dok je srpska ekstremna desnica ideološki bliska Kremlju u odnosu na „korumpirani Zapad“. Medjutim, srpske vlasti pokušavaju da održe kurs „složene neutralnosti“.

RFI podseća da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), nije članica NATO-a i odbija da uvede sankcije Rusije, ali je glasala za rezoluciju UN kojom se osudjuje ruska invazija na Ukrajinu.

„Činjenica je da je Srbija imala mnogo da izgubi koju god opciju da izabere“, ocenio je RFI i dodao da je jasno da za Srbiju nema govora da izgubi podršku Rusije po osetljivom pitanju Kosova. Medjutim, izbor Srbije će verovatno zakomplikovati njene odnose sa EU, koja je ipak njen glavni ekonomski partner, daleko ispred Rusije.

Radio navodi da se u Crnoj Gori unutrašnje podele najdirektnije projektuju na ukrajinski sukob. Na poziv prosrpske opozicije, stotine ljudi marširalo je ulicama Podgorice iza transparenta koji je povlačio paralelu izmedju „Srba u Crnoj Gori i Rusa u Ukrajini“, koji bi, kako oni smatraju, na sličan način mogli da budu diskriminisani. Na jednom transparentu je čak pisalo „Ceo svet je ruski, samo je Kosovo srpsko“.

Drugi skupovi su planirani u Crnoj Gori koja se bori sa dugotrajnom političkom krizom. Prošle nedelje je postignut dogovor o formiranju prozapadne manjinske vlade, dok je parlament na čijem je čelu političar iz prosrpske i proruske koalicije odbio sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se glasalo o novoj vladi.

Kosovo, sa svoje strane, namerava da iskoristi krizu za svoje planove – ako Ukrajina i Moldavija traže članstvo u EU, Kosovo „neće da bude zaboravljeno“. Kosovske vlasti žele sopstvenu vojsku „zbog srpske pretnje“, što je Beograd ocenio kao provokaciju, posebno pred izbore zakazane za 3. april u Srbiji.

RFI se na kraju osvrće na BiH, gde postoji bojazan da se na njenom tlu „pokrene novi front“, posebno zbog tenzija o otcepljenju Republike Srpske od ostatka BiH. Radio ipak smatra da je malo verovatno da RS preduzme bilo kakvu inicijativu bez dvostrukog zelenog svetla – i Srbije i Rusije.