Novi izveštaj koji je objavio RGZ, pokazao je da je delimično regulisan sistem tržišta nepokretnosti u Srbiji u konstantom rastu, u broju transakcija i u vrednosti ostvarenog prometa.

Broj ugovora zaključenih u okviru delimično regulisanog sistema tržišta prošle godine iznosio je 21.784, što je bilo 119 odsto više nego 2019. godine.

Takođe, kako je navedeno, u slučaju kupovine direktno od investitora 80 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti dolazilo je sa delimično regulisanog tržišta.

Od investitora se najčešće kupuju stanovi gde je takođe primetan značajan porast kupovina na delimično regulisanom sistemu tržišta nepokretnosti u poslednje četiri godine, objavio je RGZ.

Procenat kupovine stanova direktno od investitora na delimično regulisanom tržištu u odnosu na celokupno primarno tržište stanova u 2022. dostigao je 71 odsto (sa 49 odsto udela u 2019.) za teritoriju Srbije i 84 odsto za Grad Beograd (sa 51 udel udela u 2019.).

Iz RGZ podsećaju da je regulisan sistem tržišta nepokretnosti zakonski uređen način kupoprodaje nepokretnosti, u kojem se sve procedure odvijaju u skladu sa propisima, odnosno sve nepokretnosti su upisane u katastar, što omogućava pravnu sigurnost i zaštitu prava učesnika u trgovini.

Istovremeno, delimično regulisani sistem obuhvata nepokretnosti koje nisu upisane u katastar i samo je delimično regulisan zakonima i uredbama.

Kako je navedeno, najčešći razlozi su da dokumentacija nije podobna za upis u katastar nepokretnosti, odnosno nedostaje neki obavezni element za upis u skladu sa važećim zakonom, dokumentacija nije predata za upis ili nije sprovodiva.

Dodaje se da neregulisan sistem tržišta nepokretnosti obuhvata nekretnine koje nisu izgrađene u skladu sa zakonskim propisima, nisu upisane u katastar i nalaze se van kontrole nadležnih institucija.

Iz RGZ su upozorili da su zbog toga kupci često izloženi riziku od prevare, jer su neinformisani o pravnom statusu nepokretnosti koju kupuju.

RGZ nema podatke o transakcijama sa neregulisanog sistema tržišta nepokretnosti.