U upozorenju RHMZ navodi se da su u zapadnoj Srbiji već danas popodne moguće “lokalne intenzivne nepogode”, a da će u subotu uslova za grmljavinske nepgode biti na istoku, jugu i jugozapadu zemlje.

“U zoni jakih pljuskova pašće od 20 do 30mm za kratko vreme, lokalno i više, a olujni vetar će biti jači od 20 do 25 m/s”, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog najavljenih obilnih padavina, a s obzirom na poplave iz prethodnog perioda i zasićenost tla vodom, Sektor za vanredne situacija MUP-a uputio je svim organizacionim jedinicama, gradonačelnicima, predsednicima opština i komandantima štabova za vanredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih mera za sprečavanje poplava.

“U cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava, ukazano je da se obezbedi mogućnost hitnog reagovanja, kao i da se stave u pripravnost nadležne komunalne službe i svi ostali subjekti koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama”, saopštio je MUP.

MUP je zatražio i da se u saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama izvrši procena trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta.