Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), najveći odziv je u Vojvodini gde je do 14 časova glasalo 16,84 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 13,9 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 14,14 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 14,3 odsto upisanih birača.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević ocenio je da glasanje na celoj teritoriji Srbije protiče “u najboljem mogućem redu”, kao i da nije bilo “nikakvih problema” ni u vezi glasanja Srba sa Kosova u Raški, Novom Pazaru, Vranju i Kuršumliji.

“Nemam ispred sebe tačan podatak, ali sa teritorije Kosova i Metohije imamo oko 92.500 glasača”, rekao je Dimitrijević i najavio da će tačan broj saopštiti na narednoj konferenciji za novinare u 17 časova.

On je dodao da referendum prati 2.345 domaćih i stranih posmatrača koji su kako je rekao, prisutni na svakom biračkom mestu.

“Jedini problemi koji se mogu javiti tiču se akreditacije jer ako je neophodno da se posmatrači upute u dugu jedinicu lokalne samouprave, neophodno je da dobiju adekvatnu akreditaciju”, naveo je Dimitrijević.

Upitan da uporedi izlaznost sa izlaznošću na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da ona “nije za poredjenje”.

“To su dva različita povoda i dogadjaja ali je izlaznost za mene vrlo dobra, bila je progresivna od prvog preseka koji smo uradili”, dodao je Kovačević i najavio da će prve preliminarne rezultate RIK saopštiti do 22 časa.

Republička izborna komisija (RIK) saoptšila je da je danas do 12 časova u Srbiji glasalo 8,99 odsto upisanih birača.

Po regionima, u Vojvodini 11,07 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 7,74 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 8,47 odsto upisanih birača.

U Beogradu izlaznost je 7,89 odsto upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine do 12.00 je izašlo 18,01 odsto upisanih birača, a konačno je bilo 48,93.

RIK: Do 10 časova na referendumu glasalo 3,61 odsto upisanih birača
Na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja do 10 časova glasalo je 3,61 odsto upisanih birača a do tog preseka najveći odziv 4,92 odsto zabeležen je u Vojvodini.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), sva biračka mesta su otvorena na vreme, a do 10 časova nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, upitan da uporedi trenutni odziv sa odzivom na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, ocenio je da to “nije sasvim uporedivo” jer su ti izbori, kako je rekao, održani tokom leta.

“Ako gledamo izlaznost 21. juna 2020. godine tada je na parlamentarne izbore izašlo 9,3 odsto birača, a do kraja dana 48,3 odsto. To je bilo letnji dan i danas očekujemo veću izlaznost tokom dana kad otopli”, rekao je Kovačević.

Pravo glasa na referendumu ima 6.150.323 glasača na 8.179 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 10 u inostranstvu.