Republička izborna komisija izjasnice se iduće nedelje o zahtevu predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina da se izbori za savete nacionalnih manjina održe po istim principima kao lokalni i republički izbori, zaključak je Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

Ugljanin je na sednici tog odbora zatražio da na izborima za savete 26. oktobra “u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski“.

On je zahtev obrazložio potrebom da izborne liste imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima i najavio da bi u suprotnom odustao od “nedemokratskih” izbora.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

Predsednik skupštinskog odbora Meho Omerović predložio je da se zahtevi Ugljanina proslede nadležnom ministarstvu i Republičkoj izbornoj komisiji kako bi odbor dobio odgovore o merama koje nameravaju da preduzmu tim povodom.

„Predlog upućujemo zbog toga što Odbor nije nadležan da odlučuje o ovakvim zahtevima i menja zakone. Zato tražimo odgovore nadležnih instanci“, kazao je Omerović.

Članovi odbora su taj predlog usvojili te je ministarstvu i RIK-u dat rok od pet dana da odgovore na zahteve.