Partnerstvo je zasnovano, kako je navedeno, sa ciljem podrške daljoj dekarbonizaciji proizvodnje aluminijuma i borbi sa klimatskim promenama.

Objašnjeno je da tehnologija Carbfix-a ubrzava prirodne procese i transformiše ugljen-dioksid ubrizgan u geološke formacije u čvrste ugljenične minerale.

Sirovine koje se u tom procesu koriste su voda, struja i povoljna podloga poput bazalta koji okružuju lokaciju ISAL na Islandu.

U skladu sa Memorandumom o razumevanju o strateškom partnerstvu, Carbfix će koristiti zemljište kompanije Rio Tinto u okruženju topionice ISAL, za prvi centar za skladištenje ugljeničnih minerala na svetu, pod nazivom terminal KODA (CODA Terminal).

Tečni ugljen-dioksid će se brodovima dovoziti za skladištenje sa industrijskih lokacija širom Severne Evrope.

U Rio Tintu smatraju da je ISAL idealna lokacija za prvu topionicu u industriji aluminijuma u kojoj će se prikupljanje i skladištenje ugljenika sprovoditi na bezbedan i ekonomičan način.

Dve kompanije radiće zajedno na unapredjenju rešenja za prikupljanje ugljenika, a neka od njih već se testiraju u proizvodnim jedinicama u topionici ISAL, sa ciljem primene tehnologije kompanije Carbfix u daljoj dekarbonizaciji fabrike.

“Svetski ciljevi u borbi protiv klimatskih promena ne mogu biti ostvareni bez široke primene prikupljanja i skladištenja ugljenika. Partnerstvo sa kompanijom Rio Tinto omogućiće kompaniji Carbfix da napravi veliki pomak u razvoju prvog svetskog centra za skladištenje minerala ugljenika, zahvaljujući čemu bi naša tehnologija dala značajan doprinos globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena”, rekla je generalna direktorka kompanije Carbfix Eda Sif Aradotir.

Izvršni direktor Rio Tinto Aluminijum Ivan Vela izjavio je da inovativna tehnologija koju je razvio Carbfix otvara put ka daljoj dekarbonizaciji proizvodnje aluminijuma u topionici ISAL, koja već proizvodi aluminijum sa niskim udelom ugljenika koristeći obnovljivu energiju.

“Radićemo zajedno na rešavanju tehničkih izazova, kako bismo unapredili rešenja za skladištenje ugljenika. Osim toga, tražićemo prilike za širu primenu Carbfix-ove tehnologije za dekarbonizaciju u operacijama Rio Tinta, dopunjujući druge inovacije poput našeg ELYSIS partnerstva za nultu emisiju ugljenika prilikom topljenja aluminijuma”, kazao je on.

Sve smernice Medjudržavnog panela o klimatskim promenama, čiji je cilj ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, zahtevaju ozbiljna smanjenja emisija štetnih gasova i uključuju tehnologije za smanjenje udela ugljen-dioksida, naveli su iz Rio Tinta.

Ukazano je da prioritet kompanije Rio Tinto ostaje smanjenje emisije štetnih gasova u rudnicima i topionicama, dok kompanija u isto vreme istražuje potencijalnu ulogu skladištenja i mineralizacije ugljenika.

Carbfix planira da pripremi prve bušotine za ubrizgavanje za terminal KODA u 2022. godini, a dostave ugljen-dioksida se očekuju u 2025. godini. //