U današnjoj, petoj rundi glasanja za naslednika odlazećeg premijera i lidera konzervativaca Borisa Džonsona, Sunak je dobio najviše glasova, Tras je bila druga, a eliminisana je trećeplasirana Peni Mordant (Penny Mordaunt), državna sekretarka za trgovinu i bivša ministarka odbrane.

O kandidatima su se do sada izjašnjavali poslanici Konzervativne stranke, dok o izboru novog lidera u finalnoj rundi odlučuje svih 180.000 njenih članova. Oni će glasati putem pošte ili onlajn.

Ime pobednika, odnosno novog britanskog premijera, biće objavljeno 5. septembra, i on će automatski postati i premijer Velike Britanije.

Sunak i Tras će narednih nekoliko nedelja voditi kampanju kako bi pridobili članove stranke širom zemlje.

Sunak je u svakoj od pet rundi glasanja imao najviše glasova, ali ne uživa naročitu popularnost među partijskim članstvom.

Džonson je 7. jula objavio da se povlači sa čela vlade i partije, nakon što je ostavku podnelo oko 50 članova vlade, nezadovoljno njegovim odbijanjem da se povuče posle više skandala. Među njima je bio i Sunak, koji je ostavku podneo dva dana pre Džonsona.

Žestoka kampanja za Džonsonovog naslednika razotkrila je duboke podele u Konzervativnoj stranci na kraju njegove vladavine.

Tras je Sunaka optuživala da je socijalista jer je povećao poreze da bi umanjio ekonomsku štetu izazvanu pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini.

On je na napade uzvratio tvrdnjom da njegovi protivkandidati pričaju „ekonomske bajke“ biračima u trenutku kada se zemlja suočava sa visokom inflacijom.