Član istraživačkog tima Su Jang je u video prilogu agencije Sinhua objasnio kako sistem funkcioniše.

Robota čine rotirajuća osnova, dve mehaničke ruke i dva modula za skeniranje, svaki sa ugrađenim 3D skenerom i kamerom visoke rezolucije. Relikvija se postavlja u centralni deo osnove koji je statičan, dok se dve ruke dugačke po jedan i po metar i spojene na periferiji osnove, okreću oko nje, a moduli se kreću skupa sa rukama i skeniraju. Na kraju nastaje 3D model.

„Prednost mehaničke ruke je automatizacija i manje ručnih intervencija“, rekao je Su. „Moduli za skeniranje fotografišu iz daljine i mogućnost oštećenja relikvija svode na minimum.“

Su je rekao da za ručno merenje i fotografisanje ratnika od terakote radi postavljanja 3D modela može biti potrebno pola dana. Međutim, robotu treba manje od 10 minuta da skenira relikviju, izračuna statistiku merenja površine i oblikuje model. Prema Suovim rečima, 3D modeli precizno odražavaju teksturu površine ratnika sa rezolucijom do 0.05mm, a relikvija može biti izložena i obnovljena u virtuelnom okruženju.

Vojska ratnika od terakote, koju je napravio car Ćinšihuan iz dinastije Ćin (221 pre n.e. – 207 pre n.e.) otkrivena je 1974. godine.

„Ovaj metod će doprineti efikasnosti digitalizacije relikvija u muzejima. Planiramo istraživanje i razvoj različitih uređaja prilagođenih različitim veličinama relikvija“, rekao je Su za Sinhuu.