„Naredne godine Erste grupa, u kojoj više od 40 odsto rukovodećih pozicija zauzimaju žene, posebnu će pažnju posvetiti daljoj afirmaciji potencijala žena kroz plan razvoja karijere do najviših pozicija“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se Erste grupa nalazi medju 380 kompanija iz 11 sektora iz 44 zemlje i regiona širom sveta koje su uključene u Blumbergov Indeks rodne ravnopravnosti (GEI) za 2021. godinu.

U 2020. godini u Erste banci u Srbiji je, kako je navedeno, od 1.212 zaposlenih bilo 26 odsto muškaraca i 74 odsto žena, a u Izvršnom odboru banke, koji ima četiri člana, žene su, takodje, ravnopravno zastupljene, sa dve pozicije.

Ta banka pod sloganom „Veruj u sebe“ podržava i javnosti predstavlja uspešne žene, „heroine našeg doba čija posvećenost njihovim profesijama inspiriše i motiviše“.

„Predanim radom, a ponajviše upornošću, mlada naučnica sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorka Aleksandra Cvetanović, čiji je istraživački rad prepoznat širom sveta, Marina Gunjači, dreserka i koordinatorka konja u filmskoj i televizijskoj industriji i Andrea Lukači Pap, jedina žena koja se zvanično bavi kovačkim i bravarskim zanatom, postale su ono što su sanjale i zbog toga su zaslužile posebno mesto u očima domaće, ali i svetske zajednice“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da njihova strast i entuzijazam imaju neverovatnu snagu da inspirišu nove generacije mladih i stoga je Erste banka odlučila da ispriča njihove priče ne samo kroz televizijski spot, već i kroz tri zasebna dokumentarna filma (erstebank.rs/sr/verujusebe) i da ih na taj način podrži na putu daljih uspeha.

„Ovim serijalom želimo da predstavimo priče koje su inspiracija za društvo različitosti, ali u isto vreme i društvo jednakosti. Iako smo u njemu fokus stavili tri izuzetne žene, na ovaj način mi nastavljamo da podržavamo sve one koji veruju u sebe bez obzira na pol, godine, status, obrazovanje“, rekla je članica Izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić.

Erste banka, kako je navela, kroz tri ženska lika želela je da razbije predrasude o podeli na muške i ženske poslove i oda priznanje svima koji menjaju ustaljeni pogled na svet.

Ta banka, prema rečima Terzić, veruje da budućnost pripada onima koji se usudjuju da menjaju sadašnjost i želi da pokaže koliko je važno da bude, ne samo deo zajednice u kojoj posluje, već i da aktivno učestvuje u njenom unapredjenju, brine o društvu u celini i odgovara na izazove sa kojima se suočava.