Predstavnici građana u toj neformalnoj grupi nisu želeli da govore za medije, ali su na društvenim mrežama najavili da će u toku ove nedelje održati konferenciju za novinare na kojoj će najaviti sledeće korake i obavestiti građane koji zahtevi su ispunjeni.

Građani su od nadležnih lokalnih i republičkih institucija tražili da se spreči dalje zagađenje rečnih tokova u Novom Pazaru, da se pokrenu postupci protiv odgovornih za izlivanje mazuta u Rašku i oni hitno smene, kao i da Zavod za javno zdravlje uradi izveštaj o uticaju tog ekološkog incidenta na zdravlje ljudi.

Ono što je do sada poznato jeste da je policija podnela krivične prijave protiv rukovodstva “Gradske toplane” Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru i da je saslušanje osumnjičenih zakazano za kraj avgusta.

Inicijativa je, pre toga, saopštila da su na zahteve koji su prosleđeni novopazarskom Zavodu za javno zdravlje i Agenciji za zaštitu životne sredine dobili odgovore da te instutucije nemaju zvanične podatke o tom ekološkom incidentu i da nisu dobile zahteve za vanredno uzorkovanje vode iz Raške.

Takođe, saopštili su da im je iz lokalne inspekcije saopšteno da republički inspektor za zaštitu životne sredine “više puta nije hteo da primi obaveštenje” o izlivanju mazuta, kao i su “Srbijavode” naredile “Gradskoj toplani” da ukloni mrlju gde se izlivao mazut u reku Rašku.