Medjutim, sporazum izmedju Kosova i NATO-a zahteva da se za razmeštanje snaga Bezbednosne snage Kosova dobije saglasnost KFOR-a, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja, rekao je da ne postoji nikakav dokument ili sporazum na koji se pozivaju predsednik i premijerka Srbije (Aleksandar Vučić i Ana Brnabić).

Vlasti u Srbiji su u nekim slučajevima navele da kosovske institucije nemaju pravo da šalju specijalne policijske snage u severne opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali nisu precizirale na koji član ili odredbu Sporazuma Brisela se pozivaju.

Trenutno, u ovom delu Kosova – gde, prema RSE, deluju i paralelne strukture Srbije – pojedini lokalni Srbi postavili su barikade da se suprotstave hapšenju bivšeg srpskog policajca.

Kosovska policija uhapsila je Dejana Pantića 10. decembra pod sumnjom da je umešan u napad na zvaničnike Centralne izborne komisije na severu.

Zbog napete situacije, kosovska policija je pojačala prisustvo na ovom području, a vlasti su negirale da su tamo upućene specijalne jedinice, kako su tvrdili pojedini srpski zvaničnici.

U aprilu 2013. godine tadašnji premijer Kosova Hašim Tači i premijer Srbije Ivica Dačić, uz posredovanje EU, potpisali su ono što je poznato kao “Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa” – u narodu poznat kao Briselskog sporazuma.

U ovom dokumentu se navodi da treba da postoji samo jedna policija, koja se zove Kosovska policija, i da svi policajci na severu treba da budu integrisani u nju.

Kako je navedeno, postoji pasus gde je navedeno da će postojati regionalni policijski komandir za četiri opštine sa srpskom većinom: Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koji mora biti Srbin, državljanin Kosova i njega predlažu četiri predsednika opština na severu, a imenuje ga ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Ni u jednoj tačci tog sporazuma se ne pominje odlazak ili ne dolazak specijalnih jedinica kosovske policije na sever.

Bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri takodje je negirala tvrdnje srpskih zvaničnika.

Ona je za Radio Slobodna Evropa kazala da ne postoji sporazum kojim se kosovskoj policiji ili njenim jedinicama zabranjuje odlazak na sever.

“Kosovska policija deluje na celoj teritoriji Kosova u skladu sa Ustavom države i zakonima Kosova. Ne postoji Briselski sporazum koji ograničava kosovsku policiju, uključujući specijalne jedinice. Nije tačno ono što kaže srpska strana, takvog dogovora nema”, kazala je Tahiri.

Portparol EU Piter Stano izjavio je 14. oktobra prošle godine da takav sporazum ne postoji, ali je dodao da je uobičajena praksa da se koordinira sa međunarodnom zajednicom pre eventualnog raspoređivanja specijalnih snaga na sever.

Istovremeno Zakon o policiji Kosova obavezuje tu instituciju da obavlja poslove na celoj teritoriji zemlje.

Prema ovom zakonu, “policija deluje kroz jedinstveni lanac komandovanja na celoj teritoriji Republike Kosovo”.

Za razliku od kosovske policije, rasporedjivanje Bezbednosne snage Kosova u severnim opštinama je ograničena sporazumom izmedju Kosova i NATO-a, kojim je za njeno stacioniranje na severu Kosova potrebna saglasnost i dozvola komandanta KFOR-a.

Aktuelni šef NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je da je taj sporazum “i dalje na snazi”.

Iz KFOR-a su za RSE odgovorili da “BSK mogu biti rasporedjene u severnom delu Kosova prema postojećim sporazumima samo uz prethodnu saglasnost Kfora. Nijedan zahtev za ovo nije podnet komandantu Kfora”, navedeno je u odgovoru KFOR-a.