Na “događaj” koji je bio najavljen kao “litija” su pozvale “desno orijentisane organizacije Udruženje pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje”, piše RSE.

Građani su nosili verska obeležja, zastave Srbije i poruku “Nema predaje”, a povorku je obezbeđivala policija.

Povorka je na kraju ušla u Hram Svetog Save gde je liturgiju i govori držao patrijarh SPC Porfirije.

Mada SPC nije pozvala na daanašnji “događaj”, piše RSE, ranije je najavila da će svakog petka u crkvama držati verske obrede posvećene Kosovu.

Iz SPC je večeras kratko saopšteno da je patrijarh Porfirije danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru održao predavanje na temu “Nedelja Pravoslavlja – trijumf istine”.

RSE izveštaj nastavlja konstatacijom da se “SPC i desno orijentisane organizacije i stranke u Srbiji protive nezavisnosti bivše pokrajine Kosovo, proglašene 2008. godine”.

U tekstu dalje piše da “zapadni zvaničnici pojačavaju svoje napore u dijalogu između Srbije i Kosova” i da je najavljeno da će sledeći susret lidera Srbije i Kosova u okviru dijaloga biti u Ohridu, 18. marta.

“Biće to sastanak gde će lideri raspravljati o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji Srbije i Kosova”, naveo je RSE.

RSE prenosi da “željeni scenario za evropsku stranu jeste da to bude sastanak gde će se lideri složiti oko aneksa plana koji obuhvata jasan kalendar kada treba ispuniti sve elemente iz evropskog dogovora”.

“Evropska strana planira da u slučaju dogovora i oko implementacije, dođe do potpisivanja oba ‘neodvojiva’ dela koja čine isti dokument”, zaključuje RSE.