Pozivajući se na svoje izvore, Radio Slobodna Evropa, javlja da je ta tačka uvršćena u poslednjem trenutku i da će dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti obuhvaćen i zaključcima samita.

“Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Zaključcima će se obe strane pozvati da “u potpunosti i bez uslova sprovedu” obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

REadio podseća da je predlog EU za dijalog Kosova i Srbije dostavljen vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj predlog “dobra osnova za dijalog” Kosova i Srbije, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je Srbija “spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji” tog predloga.

RSE podseća da taj predlog nije javan, ali je RSE imao uvid u njega. Po tom dokumentu, predviđaju se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.