Medju 11 zemalja su Iran, Rusija, Mjanmar, Srbija i Moldavija.

“Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje”, navodi se u obrazloženju, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
Milan Radojčić, privrednik iz građevinske industrije i potpredsjednik Srpske liste je, kako se kaže, “profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj uticaj da svojim građevinskim kompanijama dodeljuje unosne ugovore”.

“Zvonko Veselinović, biznismen građevinske industrije na Kosovu koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava”, piše u obrazloženju.

Među pet stranaca kojim su nametnute sankcije zbog korupcije su i Ilan Šor, predsedavajući stranke Šor u Moldaviji, navodno umešan u skandal prevare u moldavskoj banci 2014, te Vladimir Plahotniuc, biznismen i bivši političar, begunac od moldavske pravde, umešan u zauzimanje i korumpiranost državnih institucija Moldavije.

Radoičić, Veselinović i sa njima povezani Srbi sa Kosova su i pod sankcijama SAD.

“Nabijajući džepove korupcijom i krađom, korumpirani akteri imaju korozivni učinak na zajednice oko sebe – podrivaju demokratiju i uskraćuju zemljama vitalne resurse za vlastitu korist. Kao rezultat toga, preko dva posto globalnog BDP-a gubi se zbog korupcije svake godine”, piše u objavi britanske vlade.

Britanski ministar spoljnih poslova Džems Kleverli je u saoštenju objavljenom danas na Medjunarodni dan protiv korupcije i uoči sutrašnjeg Dana ljudskih prava izjavio da je zadatak zemlje da promoviše otvorena i slobodna društva u svetu.

“Danas naše sankcije idu dalje da eksponiraju one koji se nalaze iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava”, rekao je britanski ministar, prenosi Frans pres.

Kleverli je rekao da su sankcije uperene na “korumpirane osobe koje su prekršile ili zloupotrebile ljudska prava kao i one koje su počinile seksualno nasilje u sukobima”.

London je usvojio zakon 2018. godine kojim se dozvoljava uvodjenje sankcija (zabranu ulaska na njegovu teritoriju, zamrzavanje imovine) osobama optuženim za kršenje ljudskih prava u inostranstvu.

Sankcije su uvedene i za osam osoba, medju kojima i jedan pakistanski verski zvaničnik, jedan ugandanski general i dva lokalna nikaragvanska odbornika i četiri ruska zvaničnika.

London je takodje uveo sankcije za deset iranskih zvaničnika vezanih za pravni i zatvorski sistem u zemlji, kao i šest zvaničnika Južnog Sudana, oružane grupe u Maliju i članove mjanmarske hunte umešane u seksualno nasilje u sukobima.