Kupcima na slobodnom tržištu nudi se ograničeno produženje važećih ugovora ili odlaganje već zaključenih ugovora, pa se privrednicima kojima je ugovor o snabdevanju istekao 31. oktobra daje se mogućnost da ga produže do kraja novembra.

Ista ponuda važi i za one privrednike koji su na rezervnom snabdevanju, a ugovor je takodje istekao krajem oktobra. Njima se nudi novi ugovor o snabdevanu strujom za novembar po istoj ceni.

I privrednici koji su potpisali novi ugovor o snabdevanju po višoj ceni koji važi od 1. novembra njegovu primenu mogu da odlože do 1. decembra.

Na srpskom tržištu licencu za snabdevanje strujom ima 63 snabdevača, a aktivno je samo njih 11, ali zbog najpovoljnije cene EPS snabdeva više od 95 odsto potrošača.

Trenutna cena struje na tržištu je izmedju 70 i 135 evra po megavat satu. Na panelu Američke privredne komore stručnajci su upozorili da se prodajna cena struje neće vratiti na prosečnih 60 evra po megavat satu, koliko je bila pre krize, a da će sledeće godine prosečna cena struje biti 120 evra.