Guverner Zaporožja Oleksandar Staruk rekao je da su Rusi izveli udare na infrastrukturne objekte u gradu Dnjepropetrovsku, da je pogodjena stambena zgrada i jedna osoba je stradala, a nekoliko je povredjeno.

Ruske snage takodje su pogodile druge oblasti u Ukrajini kada su oštećene stambene zgrade i civilna infrastrktura.

Britansko ministarstvo odbrane javilo je da Rusija gadja branu Pečenihi na reci Severski Donjec u severoistočnoj Ukrajini posle ranijih napada na branu blizu mesta Krivi Rog što je izazvalo poplave na reci Inhulec.

Britanci su saopštili da Ukrajinci napreduju nizvodno i da Rusi vervatno pokušavaju da pogode brane da bi poplavili mesta gde ukrajinska vojska prelazi.

Dok traju borbe nastavljeno je glasanje na referendumima u oblastima pod ruskom kontrolom, glasanje koje su Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili kao lažno i bez pravne snage.

Tokom petodnevnog glasanja koje je počelo juče u istočnim oblastima Lugansk i Donjeck, kao i u južnim oblastima Herson i Zaporožje, izborni zvaničnici u pratnji policije nosili su glasačke listiće po domovima i postavljali mobilna glasačka mesta, pozivajući se na bezbednosne razloge.

Glasanje treba da bude završeno u utorak kada će se glasati na glasačkim mestima.

Referendum je organizovan i u Rusiji gde su izbeglice i drugi stanovnici tih oblasti mogli da glasaju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva poštovati volju gradjana, što je, kako navodi AP, jasan znak da je Kremlj spreman brzo da pripoji te oblasti kad se završi glasanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince u okupiranim oblastima da potkopaju referendume i da dele informacije o ljudima koji sprovode “tu farsu”.

On je takodje pozvao Ukrajince da izbegnu da budu pozvani u ruskoj mobilizaciji objavljenoj u sredu.

“Ali, ako završite u ruskoj vojsci, sabotirajte neprijateljsku aktivnost, remetite ruske operacije, dajte nam važne informacije o okupatorima… i pri prvoj prilici predjite na naše položaje”, rekao je Zelenski u svom noćašnjem obraćanju.