“Danas u potpunosti prodajemo celokupnu količinu proizvedene nafte, međutim, kao što je ranije rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se direktno ili indirektno pridržavaju principa ‘plafona cena'”, rekao je Novak, prenela je ruska novinska agencija TASS.

On je dodao da će “s tim u vezi Rusija smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno”, što će, po njegovim rečima, “pomoći obnavljanju tržišnih odnosa”.

Cena međunarodne referentne nafte Brent porasla je danas 24 odsto na 86,67 dolara po barelu.
Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija uvela je ograničenje cene ruske nafte koja se šalje u nezapadne zemlje na 60 dolara za barel. Cilj je da se zadrži isporuka nafte globalnim tržištima i spreči porast cena viđen prošle godine dok se istovremeno ograničava ruska dobit koja može da se koristi za finansiranje rata protiv Ukrajine.

Ograničenje cene se sprovodi tako što se zapadnim kompanijama koje u velikoj meri kontrolišu usluge prevoza i osiguranja zabranjuje da rade sa naftom čija cena je iznad tog limita.

Rusija je ranije saopštila da neće prodavati naftu zemljama koje se drže tog plafona cena, ali ruska nafta se u poslednje vreme prodavala po ceni ispod te. Međutim ograničenje cene zajedno sa embargom Evropske unije na rusku naftu i niža tražnja nafte globalno usred usporenja svetske privrede značilo je da su kupci mogli da traže znatna smanjenja cene za rusku naftu, navodi agencija AP.